SLEEVE GASTREKTOMİ GEÇİREN VE HEDEFE YÖNELİK SIVI YÖNETİMİ UYGULANAN HASTALARDA POSTOPERATİF DERLENME SÜRECİNİN ARAŞTIRILMASI - URHAN, GÖKHAN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Obezite eşlik ettiği ek hastalıklar nedeniyle erken ölümlere sebep olmaktadır. Hedefe yönelik sıvı tedavi yönetiminin hasta prognozundaki başarısı aşikardır. Bu çalışmada, laparoskopik sleeve gastrektomi geçiren hastalarda kullanılan Pleth Değişkenlik İndeksi (PVI), Sistolik Basınç Değişimi (SPV) ve Nabız Basınç Değişimi (PPV) kontrollü hedefe yönelik sıvı tedavi uygulamalarının; doku perfüzyonunu sürdürmekteki ve böbrek fonksiyonunun devamlılığını sağlamaktaki yerini araştırmak amaçlandı. Prospektif, randomize kontrollü olan klinik çalışmamıza; etik kurul onayı alındıktan sonra 01/02/2019 – 01/08/2019 tarihleri arasında yazılı onamları alınan toplam 210 hasta dahil edildi. Demografik veriler, hemodinamik parametreler, verilen kolloid ve kristaloid miktarı, uygulanan hedefe yönelik sıvı yönetim tekniği kayıt altına alındı. Hastalar, uygulanan hedefe yönelik sıvı yönetim tekniğine göre PVI(n=70), PPV(n=70) ve SPV(n=70) olmak üzere randomize üç gruba ayrıldı. Doku perfüzyonu için plazma laktat düzeyleri, böbrek fonksiyonu için üre ve kreatinin değerleri prospektif olarak değerlendirildi. Hastalara rutin olarak yapılan preoperatif anestezik değerlendirme, genel anestezi uygulaması ve derlenme protokolleri uygulanmıştır. Verilen kolloid miktarı SPV grubunda, PVI grubuna göre anlamlı derecede düşük olup verilen kolloid miktarı açısından diğer ikili grup karşılaştırmalarında ise anlamlı bir fark saptanmadı. Verilen kristaloid miktarının, laktat, üre ve kreatinin değerlerinin gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Laparoskopik sleeve gastrektomi cerrahisinde PVI, SPV ve PPV ölçüm teknikleriyle intraoperatif yapılan hedefe yönelik sıvı tedavi yönetimleri; doku perfüzyonu, böbrek fonksiyonu, barsak hareketlerinin geri dönüş zamanı ve hastane kalış süresi açısından araştırılarak postoperatif derlenme sürecinde üç grubun birbirlerine üstün olmadığı görüldü. Sonuç olarak, hedefe yönelik sıvı tedavi protokollerinin, bariatrik cerrahilerde intraoperatif aşırı sıvı yüklemesinin önüne geçtiğinden uygulanan tekniklerin optimizasyonu için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Anahtar Kelimeler: PVI, SPV, PPV, Bariatrik Cerrahi, Laktat

Obesity causes early death because of additional diseases accompanied. Success of goal directed fluid therapy protocols is wellkown on patient prognosis. Effects of Pleth Variability Index (PVI), Systolic Pressure Exchange (SPV) and Pulse Pressure Exchange (PPV) techniques were evaluated in this study; which are used for measurement of tissue perfusion and maintaining kidney function After obtaining the approval of the ethics committee, a total of 210 patients between 01/02/2019 and 01/08/2019 were included in the prospective, randomized controlled clinical study. Demographic data, hemodynamic parameters, amount of colloid and crystalloid fluids and goal directed fluid therapy management technique were recorded. Patients were randomized divided into three groups as PVI (n = 70), PPV (n = 70) and SPV (n = 70) according to the goal directed fluid therapy management technique applied. Routine preoperative anesthetic, general anesthesia application and recovery protocols were applied to the patients. The amount of colloid in the SPV group was significantly lower than PVI group and no significant difference was found in the other binary group comparisons. There was no significant difference between the groups in terms of crystalloid amounts, lactate, urea and creatinine values. Goal directed fluid therapy managements performed in laparoscopic sleeve gastrectomy surgery with PVI, SPV and PPV measurement techniques; the three groups were not superior to each other in the postoperative recovery period by investigating tissue perfusion, kidney function, return time of bowel movements and length of hospital stay. As a result, goal directed fluid therapy protocols in bariatric surgeries prevent intraoperative fluid overload and further research is needed to optimize the techniques. Key Words: PVI, SPV, PPV, Bariatric Surgery, Lactate
Investigation of the post-operative recovery period of patients with laparoscopic sleeve gastrectomy managed with goal-directed fluid therapy
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon