3-BOYUTLU MİNKOWSKİ UZAYINDA BAZI KİNEMATİK BAĞINTILAR - YENEROĞLU, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalışma beş bölüm olarak düzenlenmiştir.s s sBirinci bölümde; Minkowski metriği, Lorentz Manifoldu, Lie grubu, Lie cebiri, gibi temel tanımlargverildi.Ë™ Ë™Ikinci, üçüncü ve dördüncü bölüm çalışmanın orjinal kısmı olarak verildi.s Ikinci bölümde;R3 , 3-boyutlu Minkowski uzayında küresel hareketler incelendi ve küresel hareket de koordinat1dönüşümleri, ortogonal matrisin karakteristik vektörleri, Cayley formülü, Rodrigues denklemi, Eulersparametreleri araştırıldı. Bunlara ilave olarak R3 , 3-boyutlu Minkowski uzayında katı hareketins 1koordinat dönşümü, vida ekseni verildi.sÜçüncü bölümde; n-boyutlu Minkowski uzayda bir hareketin cebirsel özellikleri incelendi. Ayrıcabir hareketin normu, türevi, matris grupları ve tanjant operatörü verildiDördüncü bölümde; Katı hareketlerin Minkowski metriği seçimi incelendi. Geodezikleri vidaghareketi olan Minkowski metriği verildi. Kinematik konneksiyonla uyumlu Minkowski metriği veg gH1 (4) ün eğriliği elde edildi.ggBeşinci bölümde ise; H1 (3) ve H1 (4) ile ilgili bazı örnekler verildi.sË™ANAHTAR KELIMELER: Katı hareket, Vida hareketi, Tanjant operatörü, Lie grubu, Liecebiri, Levi-Civata konneksiyonu, Eğrilik.g
Some kinematic relations in the 3-dimensional Minkowski space
Keywords: Matematik