BELEDİYELERE AİT GENÇLİK MERKEZLERİNDE ETKİNLİKLERE KATILAN BİREYLERİN SERBEST ZAMAN DOYUM DÜZEYLERİ, MEMNUNİYET VE BEKLENTİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - YILDIZ, METİN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı Türkiye de Yerel Yönetimlere bağlı Gençlik Merkezlerinde Etkinliklere Katılan Üyelerin serbest zaman doyum düzeyleri ile memnuniyet ve beklenti düzeyleri arasındaki ilişkinin farklı değişkenler tarafından incelenmesidir. Araştırma nicel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen, geçerlilik ve güvenirlilik sınaması yapılan Gençlik Merkezi Memnuniyet Ölçeği "GMMÖ" ,Gençlik Merkezi Beklenti Ölçeği "GMBÖ" ölçeği ve Beard ve Raghed (1980) tarafından geliştirilen Gökçe ve Orhan (2011) tarafından Türkçe' ye uyarlanarak, geçerlilik ve güvenirliliği yapılan Serbest Zaman Doyum Ölçeği "SZDÖ" ölçeği kullanılmıştır. Ölçek, 2017-2018 yılları arasında 7 büyükşehir, 5 şehir ve 8 merkez ilçe belediyelerine ait toplam 78 Gençlik Merkezlerinde 898'i erkek,1155'i kadın olmak üzere 2053 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizi SPSS 25 ve AMOS 18 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bir nicel ve bir kategorik değişken arasında yapılacak ikili karşılaştırmalarda verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile sınanmış olup Mann-Whitney U testi ile Kruskal-Wallis-H testi kullanılmıştır. Ayrıca anlamlı farklara ait grup içi ikili karşılaştırmalar yine Mann-Whitney U testi ile yapılmıştır. İki nicel değişken arasında yapılan karşılaştırmalarda ise veriler normal dağılıma uygunluk göstermediği için Spearman korelasyonu kullanılmıştır. Sonuç olarak, etkinliklerin eğitim durumundan erkeklerin kadınlara göre (2,11) etkinliklerin yeterliliği bakımından ise kadınların erkeklere oranla daha fazla memnun oldukları (2,01) erkeklerin kadın katılımcılara göre kendilerini fizyolojik olarak daha iyi hissettikleri (3,50) ve estetik yönünden daha iyi durumda oldukları (3,75) belirlenmiştir. 25 yaş ve üzerinde olan ve etkinliklere katılanların bu etkinliklerin yeterliliği konusunda daha memnun durumda oldukları (2,01) yaşları 21-28 yaş arasında olan katılımcıların serbest zaman doyum düzeyleri diğer yaş gruplarına oranla daha yüksektir(3,87-3,83). Ayrıca gelir durumu arttıkça etkinliklerin yeterliliğinden memnun olma düzeylerinde artış olduğu, gelir durumu yüksek olan bireylerin psikolojik olarak kendilerini daha iyi hissettikleri (3,52) görülmüştür. Anahtar kelimeler; Gençlik Merkezleri, Serbest Zaman, Beklenti, Memnuniyet, Belediye

An Investigation into Free Time Satiety Levels and Satisfaction and Expectation Levels of the Individuals Participating in the Activities in the Youth Centres of Municipalities The goal of this study is to examine the relationship between free time satiety levels and satisfaction and expectation levels of the members who participate in the activities in the Youth Centres affiliated to Local Governments in Turkey based on different variables. The research was conducted with quantitative research method and the model of the research was relational screening model. Youth Centre Satisfaction Scale "YCSS" and Youth Centre Expectation Scale "YCES", which were developed and tested for validity and reliability by the researcher, and Free Time Satiety Scale "FTSS", which was developed by Beard and Raghed (1980) and adapted to Turkish and tested for validity and reliability by Gökçe and Orhan (2011), was used in the study. The scale was applied to 2053 people, 898 male and 1155 female, in 78 Youth Centres belonging to 7 metropolises, 5 cities and 8 central district municipalities between 2017 and 2018. The statistical analysis of the research was carried out using SPSS 25 and AMOS 18 packaged software. In the binary comparisons between a quantitative and a categorical variable, the suitability of the data for normal distribution was tested with Shapiro-Wilk test and Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis-H test were used. In addition, intragroup binary comparisons of meaningful differences were also made with Mann-Whitney U test. In the comparisons between two quantitative variables, Spearman correlation was used because the data did not show normal distribution. It was determined as a result that men were more satisfied with the educational status of the activities than women (2,11), women were more satisfied with the efficieny of the activities than men (2,01), men felt physiologically better (3,50) and were aesthetically better than women (3,75). It was also found that the ones who were 25 years old or older and participated into the activities were more satisfied about the efficiency of these activities (2,01) and free-time satisfaction levels of participants aged between 21 and 28 years were higher than the other age groups (3,87-3,83). Moreover, it was observed that as the income level increases, there is an increase in the level of satisfaction with the efficiency of the activities, and individuals with high income levels feel psychologically better (3,52). Keywords; Youth Centres, Leisure Time, Expectation, Satisfaction, Municipality
An investigation into free time satiety levels and satisfaction and expectation levels of the individuals participating in the activities in the youth centres of municipalities
Keywords: Spor