İLKOKUL TÜRKÇE DERS KİTABINDA BULUNAN HİKÂYE EDİCİ METİNLERİN İNCELENMESİ - SAĞLIYAN, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu araştırma, ilkokul Türkçe ders kitabında bulunan hikâye edici metin türleri hakkında incelemelerden oluşmuştur. Çalışmamızda öncelikle konu hakkında daha önce yapılmış araştırmalar incelenmiştir. Nitel desende doküman analizi yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma, betimsel yapıdadır. Araştırmamızda ders kitapları derinlemesine incelenerek 2019 Türkçe Öğretim Programına uygun hazırlanıp hazırlanmadığı araştırılmıştır. Ayrıca ilkokul ders kitaplarındaki tüm metinler türlerine göre ayrılmıştır. Hikâye edici metin türleri kendi içinde çeşitleri incelenmiş ve oransal dağılımları çıkartılmıştır. Metinlerde gizlenmiş olan değerler çıkartılıp, hangi metin türlerinde değerlere daha çok yer verildiği araştırılmıştır. Öğretim programında belirlenen kök değerlerin hangi oranda, ne kadar sayıda kullanıldığı belirlenmiştir. Metin türlerindeki dağılıma ayrıntılı olarak yer verilmiştir. Değer aktarımında, dengenin sağlanıp sağlanmadığı araştırılmıştır. Metin türlerindeki dağılımın, öğretim programına uygun olmadığı tespit edilmiştir. Değerlerin aktarımında, dağılımında orantısızlık görülmüştür. Bazı değerlerin az ya da hiç kullanılmadığı belirlenmiştir. Metin türleri ve değer aktarımında hikâye edici metinler, kitap genelinde daha ağırlıklı olmasına rağmen, öğretim programına tam olarak uygun yazılmadığı bir gerçektir. Ayrıca hikâye edici metin türünde çeşitlilik sağlanamadığı, bazı türlerin ise hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenden ötürü kitaplarda zengin bir içerik oluşması engellenmiştir. Zorunlu temaların tüm sınıf kademesinde kullanıldığı, seçmeli temaların ise değiştirildiği görülmüştür. Temalar ve kitap genelinde, metin türlerinde orantısızlık mevcuttur. Metinlerin seçiminde sıklıkla geçmiş yıllardaki metinlerin kullanıldığı, güncelliğin göz ardı edildiği, seçimlerin orantısız olduğu anlaşılmaktadır. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretim programı, Türkçe ders kitabı, metin, tür, tema, değer

This research consisted of investigations about the types of narrative texts found in the primary school Turkish textbook. In our research, first of all, previous researches on the subject were examined. The research to be carried out by document analysis method in qualitative design is descriptive. In our research, textbooks were examined in depth and it was investigated whether they were prepared in accordance with the 2019 Turkish Curriculum. In addition, all texts in primary school textbooks are divided according to their type. The types of narrative texts were examined within themselves and their proportional distributions were determined. Values hidden in the texts were removed and it was investigated in which text types the values were given more place. It was determined at what rate and how many times the root values determined in the curriculum were used. The distribution in text types is given in detail. In value transfer, it was investigated whether balance was achieved or not. It was determined that the distribution in the text types was not suitable for the curriculum. There was a disproportion in the transfer and distribution of values. It has been determined that some values are used little or not at all. Although the text types and narrative texts in value transfer are more dominant in the book, it is a fact that they are not written in accordance with the curriculum. In addition, it has been determined that there is no diversity in the type of narrative text, and some genres are not used at all. For this reason, the creation of a rich content in the books was prevented. It has been observed that compulsory themes are used in all grade levels, while optional themes have been changed. There is disproportion in text types across themes and throughout the book. It is understood that texts from the past years are frequently used in the selection of texts, up-to-dateness is ignored, and the choices are disproportionate. Key Words: Turkish teaching program, Turkish textbook, text, type, theme, value
Examination of storytelling texts in primary school Turkish textbook
Keywords: Eğitim ve Öğretim