Aktif tüberküloz tanısında tüberkülin deri testi (TDT) - Muz, Mehmet Hamdi; Deveci, Figen (My University, 2001)
Tüberkülin deri testi (TDT) tüberküloz (TB) infeksiyonunun en iyi göstergesidir. Fakat pozitiflik BCG ile aşılamaya, TB hastalığına ve Mycobacterium tuberculosis dışı mikobakteriyel infeksiyonlara bağlı olarak da oluşabilmektedir. Ikiyüzonaltı aktif akciğer tüberkülozla erişkin kişi ile 143 BCG pozitif sağlam kişinin TDT sonuçları değerlendirildi. TDT'nin aktif akciğer tüberkülozunun saptanmasındaki sensitivite, spesifite ve etkinliği değişik sınır değerlere göre araştırıldı. TDT endürasyon çapı aktif akciğer tüberkülozlu olgularda 7-27 mm (ortalama 20.3 ± 3.7 mm), BCG pozitif sağlam kişilerde ise 0-18 mm (ortalama 11.1 ± 2.6 mm) arasında değişmekte idi. istatistiksel olarak endürasyon çapı hasta grupta sağlam gruba göre anlamlı derecede büyük bulundu (p< 0.001). Ancak 10 mm sınır değer kabul edildiği taktirde sensitivite %98.1, spesifite %27.3, etkinlik %69.9; 15 mm sınır değer kabul edildiği taktirde sensitivite %90.3, spesifite %92.3, etkinlik %91.1; 20 mm sınır değer kabul edildiği taktirde ise sensitivite %53.2, spesifite %100, etkinlik %71.9 olarak bulundu. Yalancı pozitiflik ve yalancı negatiflik durumlarını da düşünecek olursak TDT'nin aktif akciğer tüberkülozu tanısında anamnez, klinik, radyolojik ve laboratuvar verileri ile beraber yorumlanması gerektiği, sadece TDT sonuçlarına dayanarak aktif akciğer tüberkülozu tanısı koymanın uygun olmayacağını düşünmekteyiz
Keywords: Tüberküloz; pulmoner; Mikrobiyal duyarlılık testleri; Tanı teknik ve işlemleri; Tuberkülin testi