Melatonin, Miyokardiyal İskemi-Reperfüzyon Hasarında Bax, Bcl2I1 ve XIAP Düzeylerini Etkileyerek Apoptotik Yolağı Düzenleyebilir - Aslan, Gülnur; Gül, Hüseyin Fatih; Sahna, Engin; Etem, Ebru (My University, 2020)
Amaç: İskemiden sonra kan akımının restorasyonu, iskemik dokunun canlılığını korumak için çok önemlidir. İskemik doku reperfüze edildiğinde,enzim degradasyonu, reaktif oksijen türlerinde aşırı artışa ve apoptoz gibi sekonder yaralanmalara neden olur. Pineal bezden salınan melatonin, önemli endojen antioksidanlardan biridir. Bu çalışmanın amacı; melatoninin, iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarında proapoptotik B hücreli lenfoma 2 ileilişkili X (Bax) ile antiapoptotik B hücreli lenfoma 2I1 (Bcl2I1) ve X' e bağımlı apoptoz inhibitörü (XIAP) düzeylerine etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Sıçanlar kontrol, I/R ve I/R+melatonin olmak üzere rastgele 3 gruba ayrıldı. Sol koroner arter 30 dk oklüze ve 120 dk reperfüzeedilerek kardiyak hasar oluşturuldu. Melatonin i.p enjeksiyonu ile I/R’ den önce 10 gün boyunca uygulandı. Bax, Bcl2I1 ve XIAP seviyeleri ‘Eşzamanlı PCR’ ile analiz edildi.Bulgular: Doku Bax düzeyleri I/R hasarı ile 1,47 kat artarken, Bcl2I1 ve XIAP düzeyleri azaldı. Melatonin uygulaması, bu değişiklikleri inhibeederek I/R kaynaklı miyokard hasarına karşı koruma sağladı.Sonuç: Antiapoptotik XIAP ve Bcl2I1 ve proapoptotik Bax, miyokardiyal I/R patolojisinde sinyal yollarında rol oynayabilir. Melatoninin koruyucurolüne antiapoptotik aktivitelerinin katkısı olabilir.
Keywords: Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Hücre Biyolojisi; Kalp ve Kalp Damar Sistemi