LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNE VE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNE YÖNELİK ALGILARININ METAFORİK ANALİZİ - KULELİ, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı lise öğrencilerinin beden eğitimi ve spor öğretmenleri ve beden eğitimi ve spor dersine yönelik algılarının metaforik analizinin incelenmesi ile algıların ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenoloji (olgu bilim) kullanılmıştır. Çalışma grubunu 2019-2020 eğitim-öğretim yılında; Erzincan merkez İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 3 farklı lise, Erzincan lisesi, Erzincan Fen lisesi ve Erzincan Anadolu lisesi 9, 10, 11 ve 12, sınıflarında eğitim ve öğretim gören lise öğrencilerinden 228 kadın ve 212 erkek olmak üzere toplam 440 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma verileri öğrencilerin "Beden eğitimi öğretmeni …… gibidir. Çünkü …..." ve "Beden eğitimi ve spor dersi …... gibidir. Çünkü …..." cümlelerini tamamlamaları ile elde edilmiştir. Lise öğrencilerinin kendi beyan ettikleri görüş ve düşünceler ile sınırlıdır. Verilerin analizi "adlandırma, tasnif etme, kategori geliştirme, geçerlik ve güvenirliği sağlama ve verileri bilgisayar ortamına aktarma" aşamalarından oluşmuştur. Çalışmaya katılan toplam 440 öğrenci, beden eğitimi öğretmeni için 200, beden eğitimi ve spor dersi için 226 farklı metafor üretmişlerdir. Araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmeni için (419, %92,85), beden eğitimi ve spor dersi için (409, %90,53) oranında olumlu yönde metafor üretilirken, beden eğitimi ve spor öğretmeni için (30, %7.15), beden eğitimi ve spor dersi için (39, %9.53) oranında olumsuz yönde metafor üretilmiştir. Kullanım sayılarına göre sırasıyla beden eğitimi öğretmeni için "altın (20), baba (20), güneş (14), buz (12), anne (10), su (9), demir (8), gül (8), melek (8), arkadaş (7), elmas (7), pamuk (7), çiçek (6)'' metaforları kullanılmıştır. Üretilen metaforların ait olduğu kavramsal kategoriler incelendiğinde öğretmenlerin beden eğitimi öğretmenleri için en çok "Değer ve Duyguların İfadesi Olarak Beden Eğitimi Öğretmeni (f=86, %20.52)", "Sevgi Unsuru Olarak Beden Eğitimi Öğretmeni (f=51, %12.17)", "Rehber ve Yaratıcı Olarak Beden Eğitimi Öğretmeni (f=46, % 10.97)" kategorilerine ait metaforlar üretirken, Kullanım sayılarına göre sıra ile beden eğitimi ve spor dersi için "hayat (16), Spor (16), oyun (13), su (12), altın (11), eğlence (11), terapi (10), egzersiz (8), eğlence (6) '' metaforlar kullanılmıştır. Üretilen metaforların ait olduğu kavramsal kategoriler incelendiğinde beden eğitimi ve spor dersi için en çok "Eğlence Olarak Beden Eğitimi ve Spor Dersi (f= 70, %17.11)", "Sağlık ve Huzur Kaynağı Olarak Beden Eğitimi ve Spor Dersi (f=66, %16.13)", "Heyecan, Rahatlama ve Dinlenme Olarak Beden Eğitimi ve Spor Dersi (f=62, %15.15)" kategorilerine ait metaforlar ürettikleri belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, yararlı olacağını düşünülen öneriler aşağıda sunulmuştur. • Bu türlü çalışmalarda insanların kendi fikir ve hislerini açıklayıp üretmelerinde metafor etken bir vasıta olarak kullanılabilir. • Benzer çalışmaların Milli Eğitim'e bağlı okul ve kurumlarındaki idarecilere ve yükseköğretim kurumundaki idareci ve akademisyenlere uygulanabilir • Daha nitelikli ve güncel çalışmalar yapılarak beden eğitimi ve spor öğretmenlerine ve dersine karşı olumsuz algıların sebepleri ortaya çıkarılabilir. • Bu algıların sebeplerini ortadan kaldırıp, en aza indirmek için güncel ve en iyi çözümler sunan hizmet içi eğitimler verilebilir. • Bu türlü araştırmalar dikkate alınarak en uygun ve en iyi şekilde, öğretmen yetiştiren öğretim kurumlarındaki programlar gözden geçirilerek eksik ve yetersiz olan yönleri, güncel bir şekilde düzenlenebilir. Anahtar kelimeler: Öğrenci, Beden Eğitimi Öğretmeni, Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Metafor

High School Students' Perceptions of Physical Education and Sports Teachers and Physical Education and Sports Lesson Metaphoric Analysis The aim of this study is to reveal the perceptions of high school students by analyzing their metaphorical analysis of their perceptions towards physical education and sports teachers and physical education and sports lessons. In this study, phenomenology (phenomenology), one of the qualitative research designs, was used. Working group in the 2019-2020 academic year; It consists of a total of 440 students, 228 female and 212 male, from 3 different high schools, Erzincan High School, Erzincan Science High School and Erzincan Anatolian High School, 9, 10, 11 and 12, which are affiliated to the Provincial Directorate of National Education in the center of Erzincan. Research data is like "Physical education teacher ……. Because ……" and "Physical education and sports lessons are like ……. Because ……" is obtained by completing the sentences. It is limited to the opinions and thoughts expressed by high school students themselves. The analysis of the data consisted of the stages of "naming, classifying, developing a category, ensuring validity and reliability, and transferring the data to the computer environment".440 students participating in the study produced 200 different metaphors for physical education teachers and 226 different metaphors for physical education and sports lessons. In the research, positive metaphors were produced for physical education and sports teachers (419, % 92.85), for physical education and sports lessons (409, % 90.53), for physical education and sports teachers (30, % 7.15), (39, % 9.53) negative metaphors were produced for education and sports lessons. According to the number of usage, for the physical education teacher, "gold (20), father (20), sun (14), ice (12), mother (10), water (9), iron (8), rose (8), angel (8), friend (7), diamond (7), cotton (7), flower (6) '' metaphors were used. When the conceptual categories to which the produced metaphors are examined, the most common ones for teachers' physical education teachers are "Physical Education Teacher as the Expression of Values and Emotions (f = 86, % 20.52)", "Physical Education Teacher as an Element of Love (f = 51, % 12.17)", While producing metaphors belonging to the categories of "Physical Education Teacher as a Guide and Creator (f = 46, % 10.97)", according to the number of usage, "life (16), sport (16), game (13), water (12), gold (11), entertainment (11), therapy (10), exercise (8), entertainment (6) '' metaphors were used. When the conceptual categories that the produced metaphors belong to are examined, the most common ones for physical education and sports lessons are "Physical Education and Sports as Entertainment (f = 70, % 17.11)", "Physical Education and Sports as a Source of Health and Peace (f = 66, %16.13) "," Physical Education and Sports Lesson as Excitement, Relaxation and Rest (f = 62, % 15.15) ", it was determined that they produced metaphors. As a result of the study, suggestions that are thought to be beneficial are presented below. • In such studies, metaphor can be used as an effective tool for people to explain and produce their own ideas and feelings. • Similar studies can be applied to administrators in schools and institutions affiliated to the National Education and to administrators and academicians in higher education institutions. • The causes of negative perceptions towards physical education and sports teachers and their lessons can be revealed by conducting more qualified and up-to-date studies. • In-service trainings can be provided, offering up-to-date and the best solutions, in order to eliminate and minimize the causes of these perceptions. • Considering such researches, the programs in teacher training institutions can be reviewed in the most appropriate and best way, and their deficient and inadequate aspects can be arranged in an up-to-date manner. Key words: Student, Physical Education Teacher, Physical Education and sports lesson, metaphor
High school students' perceptions of physical education and sports teachers and physical education and sports lesson metaphoric analysis
Keywords: Spor