ELAZIĞ BÖLGESİNDEKİ HİPERTANSİYON VE HİPERLİPİDEMİ İNSİDANSININ BELİRLENMESİ VE DİĞER KORONER RİSK FAKTÖRLERİYLE KARŞILAŞTIRILMASI - KARADABAN, ARİF (Fırat Üniveristesi, 2000)
l.ÖZET Hipertansiyonlu vakalarda kan kolesterol düzeyleri ve diğer koroner kalp hastalığı risk faktörlerinin bölgemizdeki dağılımını incelemek amaçlandı. Bu amaçla Yukarı Fırat Havzasındaki 575 hipertansif kişi (178 erkek, 397 kadın) ve 787 normotansif kişi(349 erkek, 438 kadın) kontrol gurubu olarak çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların yaş, kan kolesterol düzeyleri, diabetes mellitus, fizik aktivite dereceleri, sigara kullanımı, öğrenim durumu, meslekleri ve yerleşim yerleri sorgulandı. Tansiyon düzeyleri yaş guruplarına ayrılarak incelendi. Bulunan ortalama sistolik kan basıncı değerleri: 27-39 yaş 147.5±25 mmHg, 40-49 yaş 152.5±18 mmHg, 50-59 yaş 157,0±21 mmHg, 60-69 yaş 154,1±16 mmHg, 70 yaş ve üzeri 161,3±3 mmHg olarak bulunurken; ortalama diyastolik kan basıncı 27-39 yaş 90,l±7mmHg, 40-49yaş 94,5±1 mmHg, 50-59 yaş 94,1±1 mmHg, 60-69yaş 92,0±9 mmHg, 70 yaş ve üzeri 88,9±8 mmHg olarak bulundu. Hipertansif grupta bulunan sonuçlarda ortalama kan kolesterol düzeyleri erkeklerde: Total kolesterol 205,8±47 mg/dl, trigliserid 179,9±106 mg/dl, LDL kolesterol 132,4±4 mg/dl, HDL kolesterol 40,6±9 mg/dl, ve VLDL kolesterol 38.1 ±20 mg/dl, kadınlarda: Total kolesterol 222.2±51 mg/dl, trigliserid 200.9±114 mg/dl, LDL kolesterol 138.6±44 mg/dl, HDL kolesterol 43.5±10 mg/dl ve VLDL kolesterol 46.0±34 mg/dl olarak bulunmuştur. Bulunan bu sonuçlara göre hipertansif gruptaki hiperkolesterolemi prevalansı: % 64.7, hipertrigliseridemi prevalansı: % 38.8, Diabetes mellitus prevalansı % 19.7 olarak bulunurken bu değerler normotansif gurupta hyperkolesterolemi prevalansı:%51, hypeıtrigliseridemi prevalansı: % 28.5 olarak bulunmuştur. Hipertansif hastalarda meslek, öğrenim durumu, sigara ve yerleşim yeri ile kan kolesterol seviyeleri arasında anlamlı değerler saptanılmadı(p>0,05). Sonuç olarak yöremizdeki hipertansif gurupta kan lipit düzeyleri ve diabetes mellitus sıklığı normal populasyonun çok üzerinde bulundu. Kontrol gurubunda bulunan kişilerde de trigliserid ve kan kolesterol değerleri de TEKHARF çalışmasında bulunan düzeylere göre daha yüksek seviyelerde saptanılmıştır. Elde edilen değerler yöremiz insanında kan kolesterol düzeylerinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu göstermiştir. Anaütâf ketımelerrHipeTtansiyon, Hiperlipidemi, RislriFaktörieri ı ?ECYÜKSEKOGRETI ME

In this study, we aimed to investigate the distribution of blood cholesterol level and other coronary heart disease risk factors in hypertensive cases in our region. For this search 575 hypertensive peoples (178 males, 397 females) and 787 normotensives (349 male 438 females) in upper Euphrattes Region were included in this study as control group. Age, blood cholesterol levels, Diabetes Mellitus, Physical activity level, smoking, education status, occupation and residential district of the patients included in this study were questioned. Hypertension status investigated by dividing either patients into age groups. The mean systolic blood pressure values were 27-39 age 147,5±25 mmHg, 40-49 age 152,5±18mmHg, 50-59 age 157±21mmHg, 60-69 age 154,l±16mmHg, 70 and above age 161,3±3 mmHg; The mean diastolic blood pressures were 90,1 ±7 mmHg, 94,5±1 mmHg, 94,l±l mmHg, 92±9mmHg, 88,9±8mmHg, respectively. In males the mean blood cholesterol levels in for hypertensive groupwas as follows: total cholesterol 205,8±47 mg/dl, triglyserid 179,9±106 mg/dl, LDL 132,4±4 mg/dl, HDL 40,6±9 mg/dl and VLDL 38.1±20 mg/dl. In females they were 222.2±51 mg/dl, 200,9±114 mg/dl, 138,6±44 mg/dl 43,5±10 mg/dl and 46±34 mg/dl respectively. According to these resultthe was hypercholesterolemia prevalance was: 64,7%, hypertriglyseridemia prevalence was 38,8% diabetes mellitus prevalence was 19,7%) in hypertensive group these values in normotensive group as follows 51 % hypercolesterolemia 28.5 % for hypertriglyseridemia. In hypertensive patients bettween they profesion, education and, smoking status, residential district and blood cholesterol levels there was no significance (p>0,05) As the when compare with those of the normal population result, in hypertensive group; blood lipid levels and diabetes mellitus prevalence in our region were higher the staty population. Similarly triglyserid and blood cholesterol levels were found higher than the values TEKHARF study as well. The results of in this study showed that blood cholesterol levels in our region were higher than the mean value of Turkey Key Words: Hypertension, Hyperlipidemia, Risk Factors
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology