KOLOREKTAL KANSER TANISI ALMIŞ HASTALARDA SERUM ISTHMIN-1 DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - KURAK, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kolorektal kanser gastrointestinal traktın en fazla malignite görülen yeridir. Son yıllarda ulusal tarama programları bu sık ve ölümcül hastalığın insidansını azaltmıştır. Kolorektal kanserlerin yaşla beraber görülme sıklığı artar. Ayrıca ailesel risk faktörleri, hayvansal yağdan zengin liften fakir diyet, inflamatuar barsak hastalığı öyküsü ve sigara kolorektal kanser görülme riskini artırır. Adipokinler, yağ dokudan salgılanan; otokrin, parakrin ve uzak organlar üzerine etkileri olan peptid yapılı hormonlardır. Adipokinlerin metabolik hastalıkların etyolojisinde önem arzeden rolleri vardır. Adipokinlerin fizyolojik ve patofizyolojik birtakım etkileri vardır. Adipokinler glukoz ve lipit metabolizmasını düzenlemesinin yanında bazı adipokinlerin tümör büyümesi, proliferasyonu, hücre apoptozu, anjiogenez ve tümör progresyonu ile ilişkisi olabileceğini gösteren çalışmalar yapılmıştır. İsthmin 1 hücre içi matriks elemanlarıyla ilişkili integrinlere bağlanarak anjiojenez inhibisyonu, tümör büyümesinin inhibisyonu, migrasyon, metastaz, apoptoz gibi süreçlerin organizasyonuna katılır. Istmin 1 molekülünün etkilerinin tam olarak anlaşılması, birçok metabolik hastalığın tedavisi için bize umut vermektedir. Isthmin 1'e bağlı gelecekteki tedavilerin etkinliği ve güvenilirliği için daha fazla çalışmaların yapılması gerekmektedir. Çalışmamızda toplam 88 katılımcı Kolorektal kanser ve metastaz varlığına göre gruplara bölündü. Yapılan çalışma neticesinde Kolorektal kanser ve metastaz varlığına bağlı olarak serum Isthmin-1 düzeylerinde anlamlı derecede artış olduğu görüldü. Bu neticeye bağlı olarak Isthmin-1 molekülünün hem tanısal amaçlı hem de terapotik amaçlı kullanılabileceği değerlendirilmiş ve bu minvalde daha fazla çalışma yapılması gerektiği belirlenmiştir.

Colorektal canser is the most malignant part of thegastrointestinal tract. In recent years, national screening programs have reduced the incidence of this common and fatal disase. The incidence of colorectal canser increases withage. Additionaly, familial risk factors, a diet high in animal fat and low in fibre, a history of inflammatory bowel disases and smoking increase the risk of colorectal canser. Adipokines are secreted from adipose tissue; they are peptide hormones that have effects on autocrine, paracrine and distant organs. Adipokines have important roles in the etiology of metabolic diseases. Adipokines have some physiological and pathophysiological effects.In addition to adipokines regulating glucose and lipid metabolism, studies have been conducted showing that some adipokines may be associated with tumor growth, proliferation, cell apoptosis, angiogenesis and tumor progression.Isthmin 1 participates in the organization of processes such as angiogenesis inhibition, tumor growth inhibition, migration, metastasis and apoptosis by binding to integrins associated with intracellular matrix elements.A complete understanding of the effects of the Istmin 1 molecule gives us hope for the treatment of many metabolic diseases. More studies are needed to determine the effectiveness and safety of future treatments related to Isthmin 1. In our study, a total of 88 participants were divided into groups based on the presence of colorectal cancer and metastasis. As a result of the study, a significant increase in serum Isthmin-1 levels was observed in relation to the presence of colorectal cancer and metastasis. Based on this finding, it was evaluated that the Isthmin-1 molecule could be used both for diagnostic and therapeutic purposes, and it was concluded that further studies are needed in this regard. Keywords: Colorektal cancer, Isthmin-1, Adipokines
Investigation of serum Isthmin-1 levels in patients diagnosis of colorectal cancer
Keywords: Genel Cerrahi