MEVCUT BETONARME BİR BİNANIN 2007 DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE PERFORMANSININ BELİRLENMESİ VE BİR GÜÇLENDİRME ÖNERİSİ - ÇAKAR, HALİME (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, 1975 yılında yapılmış mevcut çerçeve sistemli betonarme bir binanın 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizi yapılarak güçlendirme önerisi yapılmıştır. Bu kapsamda "2007 deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmeliği" bölüm 7'ye göre konut türü yapılar için öngörülen "Can Güvenliği" performans seviyesi araştırılmıştır. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, mevcut donatılar girildikten sonra beton kalitesine göre yapı tanımlanmış ve yapının kapasitesi ortaya çıkartılmıştır. Bunun için yapı elemanlarının hasar durumu belirlenmiştir. Elemanlarda oluşacak hasarın sınıflandırılması için hasar sınırları belirlenmiştir. Yapıdaki bütün elemanların hasarı belirlendikten sonra, yapı içindeki hasar dağılımına ve oranına göre yapının performansı ortaya çıkarılmıştır. İkinci aşamada ise yapı Sta4Cad v13.1'de"Deprem Yapı Güçlendirme Projesi" seçeneğinden "Çatlamış kesite göre analiz" seçeneği ve bütün yapının mevcut malzemesi E2 olarak seçilerek, mevcut malzeme dayanımları seçilmiştir. Yapılan performans analizi sonucunda, bazı kolonlarda kesit yetersizliği, kesme güveliği yetersizliği ve kuşatılmış kolon kontrolünü sağlamayan taşıyıcı kolon elemanları tespit edilmiştir. Bu kolonlar mevcut yapıda güçlendirilmesi gereken gevrek elemanlardır. Bu elemanların kesme kapasite yetersizliği nedeniyle bina sisteminin iyileştirilmesine yönelik güçlendirme önerisine gidilmiştir. Güçlendirme önerisi için, programa ait deprem yapı güçlendirme projesi opsiyonunda, yapılacak takviye elemanlar için panel ve manto opsiyonları seçilmiştir. Yapı performans analizi Sta4Cad v13.1'de tekrar yapılmış ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda yapıdaki düzensizlikler ve kolon kapasiteleri kontrol edilmiştir. Bu çalışma sonunda yapının "Can Güvenliği" performans seviyesini karşıladığı görülmüş ve yapı için alternatif bir güçlendirme önerisi verilmiştir.

In this study, conducted in 1975 existing reinforced concrete building frame system performance analysis performed according to the regulations of the 2007 earthquake retrofit is proposed. In this context, the "2007 Ordinance on Buildings in Earthquake Zone" section according to the type of housing structures envisaged for 7 "Life Safety" performance level was investigated. The study consists of two stages. In the first step, with existing reinforcement of concrete structures defined by the quality and capacity of the structure was revealed. Construction elements for this damage, was determined. Damage will occur in the classification of elements was determined to limit the damage. After determining all the elements in the structure of the damage, structure damage in the distribution and performance according to the rate structure was uncovered. In the second stage structure v13.1 Sta4CAD in "Earthquake Building Retrofit Project " option from the " cracked -section analysis based " option and selecting all construction material present as E2, the current strength of materials are selected. As a result of analysis of performance, while maintaining control of the colon beset packing column elements are determined. These columns are brittle elements in the current structure needs to be strengthened. Cutting capacity due to lack of this element for the improvement of building systems to strengthen the recommendations have been made. Recommendations for strengthening the program structure of the seismic strengthening project option, the option will be reinforcing elements are selected for the panel and mantle. V13.1 Sta4CAD performance analysis structure in accordance with the results obtained in the rebuilt structure and the data are checked for irregularities, and the column capacity. At the end of this study, do the " Life Safety" have been shown to meet the performance level and a strengthening of alternative proposals for the structure is given.
The determination of the performance of an existing reinforced concrete building according to the 2007 earthquake regulations and a recommendation of strengthening
Keywords: Teknik Eğitim