ORTAOKUL 8.SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUĞUNU ANLAMA VE FEN BAŞARILARININ BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ - AKBALIK, SONGÜL (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama ve fen başarılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Van il merkezinde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı; alt, orta ve üst sosyoekonomik düzeye sahip okullardan "sistematik tesadüfi (katmanlı) örnekleme" yoluyla belirlenen 152 tane 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama amacıyla Fen Başarı Testi ve Okuduğunu Anlama Başarı Testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin, okuduğunu anlama ve Fen başarılarının bazı değişkenler açısından incelemek için Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı hesaplanmış ayrıca Frekans (f), Yüzde (%) ve elde edilen verilerin homojen dağılıp dağılmadıklarına göre t test, Varyans Analizi (ANOVA) analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinden elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin okuduğunu anlama ve fen başarıları arasında orta düzeyde bir benzerlik olduğu (r=0.57, p=0.003) görülmüştür. Öğrencilerin, soru çözerken okuduğunu anlamada zorlanıp zorlanmama durum değişkenine ve okulun sosyoekonomik düzeyine göre okuduğunu anlama başarısı arasında anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Öğrencilerin soru çözerken okuduğunu anlamada zorlanıp zorlanmama durum değişkenine ve okulun sosyoekonomik düzeyine göre fen başarıları arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin, cinsiyet, kitap türü ve kitap okuma sıklık değişkenlerine göre okuduğunu anlama başarısı arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Yine öğrencilerin, cinsiyet, kitap türü ve kitap okuma sıklık değişkenlerine göre fen başarısı arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırmanın verilerinden elde edilen sonuçlara istinaden çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Fen Eğitimi, Okuduğunu Anlama, Fen Başarısı, Okuduğunu Anlama Başarısı.

The aim of this research is to try to determine ınvestigation of eighth grade secondary school reading comprehension and science achievements the evaluation of some variables. Thus, this research is based on the relational screening model.The study group of this research consists of 152 secondary school students determined via systematic random(stratified) sampling method from schools, which is affiliated to the National Ministry of Education, having different socio-economical levels and located in Van city center in 2018- 2019 academic year. Reading Comprehension Test and Science Achievement Test were used for getting data for the research. SPSS 22.0 software programme was used for analysing the data. Pearson product-moment correlation coefficient was estimated in order to understand the evaluation of some variables "reading comprehension" and "the science achievement". Furthermore, Frequency (f), Percentage (%), Alfa, t-test (t), the One-Way Analysis of Variance (ANOVA) (depending on the homogenity of the data) were used. At the end of the research, the results below were found: there was a moderate relation between the reading comprehension and science achievement scores (r= 0,57, p=0.003). There was not a clear difference between reading comprehension achievement scores according to whether they have difficulty or not and the school's socio-economical features, and there was a clear difference between science achievement scores according to whether they have had difficulty of understanding what they read and the school's socio-economical features. There was not a clear difference between reading comprehension achievement scores according to gender variable, the type of book and frequency of reading a book, and there was not a clear difference between science achievement scores according to gender variable, the type of book and frequency of reading a book. There have been various suggestions based on the results of the research's data. Key Words: Science education, Reading comprehension, Science achievement, Reading comprehension achievement.
Investigation of eighth grade secondary school reading comprehension and science achievements the evaluation of some variables
Keywords: Eğitim ve Öğretim