7 NUMARALI KISAS DEFTERİ(H.1273-1278 / M. 1857-1862) - TURAN, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bir devletin hukuk sistemini ya da hukuki yapısını ortaya koyabilmek için öncelikle, o hukuk sisteminin esasını oluşturan hukuki mevzuatı ve bunların uygulama örnekleri olan mahkeme kararlarını incelemek gereklidir. Osmanlı hukuk sistemi şer'i ve örfî hukuk olmak üzere ikiye ayrılmaktaydı. Osmanlı hukukunun temel kaynaklarından biri şeri'at olmakla beraber Osmanlı Devleti'ni klâsik anlamda bir şeri'at devleti olarak vasıflandırmak yanlış olur. Şayet öyle olsaydı Osmanlı Devleti'nin şeri'atten başka bir kanunu olmaması gerekirdi. Hâlbuki uygulamada örfî hukukun daha ağır bastığı görülmektedir. Osmanlı Devleti'nde şer'i hukukun yanı sıra bir de örfî hukukun ortaya çıkışının, İslam hukukunun oluşum biçimiyle ve Osmanlı devletinin içinde bulunduğu siyasi, idari ve hukuki şartlarla olan yakın ilişkisi azımsanamaz. Bulunduğu coğrafyada tamamen hususî şartlar altında gelişen Osmanlı Devleti, şeri'atla birlikte onun dışında bir hukuk nizamı geliştirmiştir. Osmanlı Devleti'nin etnik, dini ve kültürel farklılıklar bakımından en zengin, ama aynı zamanda da problemli olan bir coğrafyada altı asrı aşan bir süre ayakta tutan faktörlerin başında bu devletin sahip olduğu hukuki yapı ve bunu işletiş biçimi olduğunu söylemek yanlış olmadığını sanırız. Bizce Osmanlı Devleti'nin bu hususta şanslı olduğu en önemli nokta oturmuş bir hukuki yapı ve işleyiş mirası üzerine kurulmuş olmasıydı. Bu sebeple bu devleti kuranlar Roma Hukuku'nda olduğu gibi sıfırdan bir hukuki yapı kurmak zorunda kalmamışlardır. Osmanlı Devleti'nin büyük ölçüde hukuki ve kültürel mirasını devraldığı Anadolu Selçuklu, Büyük Selçuklu ve Abbasi Devletleri esas itibariyle İslam hukukuna ve sonuncusu hariç olmak üzere belirli ölçüde de eski Türk-Moğol hukukuna dayanan bir hukuk düzenine sahiptiler. Kısas cezaları, en ağır cezalardan biridir. Kısas davaları Osmanlı adli sisteminde hemen hemen hiç hatayı affetmeyen bir alanı ihtiva etmektedir. Zira infazdan sonra bir hata tespit edilirse, onun telafisi mümkün olamamaktadır. İncelemiş olduğumuz 7 Numaralı Kısas Defteri'nde Osmanlı adli sisteminin hata affetmeyen bu dalında ne kadar adil ve hızlı bir yargılama yapmış olduğunu göreceğiz.

To be able to reveal the judicial system or structre of law of a state, first of all, it is needed to examine the laws, form that law system and the constancy of court that have their working-out examples. Judicial system of Ottomans is divided in to two, as Islamic and custom. Howbeit one of the main sources of Ottoman Law System is religious, it?s inaccurate to qualify Otoman State as an Islamic one. If it had been so, Ottoman State shouldn?t have had any law except religious ones. Whereas it is seen that custom law preponderates. One can?t regard the close relation, with the formation of Islamic law and the politicial, administrative and judicial conditions, Otoman State in, for the revealing of Islamic law and custom law in Ottoman State. Ottoman State, that developped completely with special conditions in the geography it was, improved a law regulation except Islamic. We suppose that it?s not inaccurate to say that the main factor that stands Ottoman State more than six centuries in a geography that is the reachest on etnich, religious and cultural differences, but yet have the most problem, is the judicial structure and the type of execution. İn idea of mine, the most important point that Ottoman State has in this matter, is that it was established on a grounding law constitution and manipulation heritage. For this reason, the people that established this state didn?t have to establish a new make as in Roman Law. Anadolu Selçuklu, Büyük Selçuklu and Abbasi States that Ottoman State inherited political and cultural heritages in a great extent from, has a law method that mainly based upon Islamic Law except the latter one in a definite extent based upon old Turk-Mongolion law. Retaliation Punishments, is one of the worst punishments. Retaliation trials contain an area that absolute nearly no errors. If any mistake is fixed after the execution, the compensation of it would be impossible. In the 7 Numbered Retaliation Register we?ve examined, we?ll see that how Ottoman Judicial System tried just and fast
Seven numbered retaliation(h.1273-1278 / p.c. 1857-1862)
Keywords: Tarih