LATHYRUS NİSSOLİA'NIN MORFOLOJİK VE SİTOLOJİK ÖZELLİKLER - ERTAŞ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 1992)
VI ÖZET Yüksek Lisana Tgzi UİtHjrm L.'ıtin MORFOLOJİK VE ST010JİK ÖZELLİKLERİ Ahmet EST AŞ Fırat Üniversitesi Fen Bili mleri Enstitüsü Biyoloji Ansbtlim Dalı 1 992, Sayfa: 34 Bu çalışmada, inceleme materyali Lşthyrus mssûffs L. 67 Elazığ", Ha2ar Gölü, yol kenarı, bozulmuş $uercıt$wmm içinden toplanmıştır. Türün dış ve iç morfolojik, sitolojik özellikleri detaylı bir şekilde ortaya konmuştur. Tür, tek yıllık olup, primer kök hakim durumdadır. Kök üzerinde sarı-krem renginde örtü doku mevcuttur. Gövdenin tümü otsu yapı göstermekle birlikte kanatsız ve köşelidir. Yapraklar, çimen benzeri (grass-like) görünüşte, kenarları düz ve linear şekillidir. Yaprakların damarlanması çimenlerdeki gibi parelel olup, ter iki yüzeyi tüysüzdür. Çiçek sapı çoğunluk tek nadiren iki çiçek taşımaktadır. Otsu dikotil kök sekonder yapı göstermektedir. Stornalar, arnarilis tip olup, yaprağın her iki yüzeyinde de mevcuttur, üst epiderme hücrelerinin çeperleri oldukça fazla girintili, çıkıntılı yapı gösterirken, alt epiderma hücre çeperleri ise düzdür. Lathgrm mssoîie l.'mn kromozom morfolojisi ile ilgili Özellikler ayrıntılı biçimde incelenmiş ve diploid kromozom sayısı 2n » 1 4 olarak saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Laihyrm nissotu L., İç ve Dış Morfoloji, Karyoloji, Karuotip, Kromozom

VI i SUMMARY Master Thesis THE MORPHOLOGICAL and CYTOLOGICAL PROPERTIES of Lathyrus nissoîia L. Ahmet ERTAŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Biology 1992, Page: 34 In this study, the research material, Lathyru$ mssötis L. were collected from the restroyer Qu&rcus woodland by the Lake Hazar, Elazığ (B7). Inner and outer morphological and cytological properties of the species were examined in detail. The species is an annual plant and primary root dominates. The protective corck tissue which is yellow-cream coloured is present over the root. The stem in the primary structure has herbaceus and e quadrangle farms without wings. Its leaves are grass-like appearance and parallel like in the grasses. Both surfaces of the leaves are grabrous. The peduncule has usually solitar flower but rarely two flowers. The herbaceus dicotyl root shows a secondary structure. The arnaryllis type of stomata are present on the surfaces of leaves. On the leaves, upper epidermal cell walls shows quite wavy from, but lower epidermal cell walls in straight from. Chromosomal morphologies of L. msmUs L. were examined in detail and diploid chromosome numbers were found to be 2n = 1 4. Key Words: Lsthyrm mssütts L. Internal and External Morphology, Karyology, Karyotype, Chromosome.
The Morphological and cytological properties of Lathyrus nissolia L.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Botanik; Botany