KARAKAYA BARAJ GÖLÜ KUMLUTARLA-GEMİCİ BÖLGELERİ ARASINDA AVLANABİLEN BAZI BALIK TÜRLERİNDE ENDOHELMİNT'LERİN ARAŞTIRILMASI - GÜN, ABDULSELAM (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada Kumlutarla, Tabanbükü ve Gemici bölgelerinden avlanan beş tür balık çalışılmıştır. Çalışmada toplam 595 adet balık; 200 adet Alburnus mossulensis Heckel, 1843; 117 adet Chondrostoma regium Heckel, 1843; 103 adet Capoeta trutta Heckel, 1843; 98 adet Capoeta umbla Heckel, 1843; ve 79 adet Acanthobrama marmid Heckel, 1843; materyal olarak kullanılmış ve endohelmint yönünden incelendi, 405 balıkta 3 tür parazite rastlandı. Söz konusu balıklarda Diplostomum sp. Metaserkeri (Trematoda) Alburnus mossulensis, Chondrostoma regium, Capoeta trutta, Capoeta umbla ve Acanthobrama marmid'in göz sıvısında bulundu. Neoechinorhynchus rutili (Acanthocephala) Capoeta trutta'nın karın boşluğunda bulundu. Khawia sinensis (Cestoda) Alburnus mossulensis ve Acanthobrama marmid'in bağırsağında bulundu.

In this study, 5 fish species caught from Kumlutarla, Tabanbükü and Gemici region of Karakaya Dam Lake were examined. A total of 595 fish; 200 Alburnus mossulensis, 117 Chondrostoma regium, 103 Capoeta trutta, 98 Capoeta umbla and 79 Acanthobrama marmid were used as study materied. In terms of endohelminthes. Three parasite species were found in 405 fish host Diplostomum sp. Metacercaria (Trematoda) was found in the eyes of. Alburnus mossulensis, Chondrostoma regium, Capoeta trutta, Capoeta umbla and Acanthobrama marmid. Neoechinorhynchus rutili (Acanthocephala) was found in abdominal cavity of Capoeta trutta. Khawia sinensis (Cestoda) was found in the intestine of Alburnus mossulensis and Acanthobrama marmid.
A study of endohelminthes in some fish species caught between Kumlutarla-Gemici regions of Karakaya dam lake
Keywords: Su Ürünleri