BİSFENOL A'YA MARUZ BIRAKILAN PUBERTAL ERKEK SIÇANLARIN ÜREME SİSTEMİ, EPİDİDİMAL SPERM KALİTESİ VE ANTİOKSİDAN DURUMU ÜZERİNE KOENZİM Q10, FULLEREN C60 VE ?-LİPOİK ASİT'İN ETKİLERİ - ACISU, TUTKU CAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Çevresel toksik maddeler, özellikle testisin prooksidan/antioksidan dengesini bozarak testis fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. Bisfenol A (BFA), yaygın kullanımı nedeniyle dünya çapında önde gelen toksik çevre kirleticilerinden biridir. BFA kaynaklı üreme toksisitesinin başlıca nedeni, doğrudan oksidatif stres ile ilgilidir. Bu çalışma, güçlü antioksidanlar olduğu bilinen Koenzim Q10 (KEQ10), hidratlı karbon 60 fulleren (C60HyFn) ve Alfa lipoik asit'in (ALA) erkek sıçanlarda BFA'nın neden olduğu üreme üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırıp kaldırmadığını değerlendirmek için yapıldı. Altmış adet prepubertal erkek Sprague Dawley sıçan sekiz gruba ayrıldı: (1) kontrol grubu (n = 7), (2) BFA uygulanan grup (n = 8), (3) KEQ10 uygulanan grup (n = 7), (4) Fulleren (FUL) uygulanan grup (n = 7), (5) ALA uygulanan grup (n = 7), (6) BFA + KEQ10 uygulanan grup (n = 8), (7) BFA + FUL uygulanan grup (n = 8) ve (8) BFA + ALA uygulanan grup (n = 8). İlgili maddeler, tüm gruplara 7 hafta boyunca günde bir kez zeytinyağında ve/veya suda karıştırılarak ayarlanmış dozlarda ağızdan uygulandı. BFA uygulaması, serum ve testiküler malondialdehit (MDA) seviyesinde önemli bir yükselme ve antioksidan enzim seviyesinde önemli bir azalmaya yol açtı. Buna ilaveten, BFA uygulanan grupta üreme organı ağırlıkları, epididimal spermatozoon yoğunluğu ve motilitesi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. Ayrıca BFA uygulanan grubun testislerinde dejenerasyon ve germinal hücrelerinde azalma gibi belirgin histopatolojik değişikliklerin olduğu gözlendi. Antioksidanlarla tedavi edilen BFA gruplarında lipit peroksidasyon (LPO) seviyeleri, tek başına BFA uygulanan gruba göre önemli ölçüde azaldı. Bununla birlikte, epididimal spermatozoon özelliklerinde ve testis dokusundaki iyileşme KEQ10 + BFA ve ALA + BFA uygulanan gruplarda FUL + BFA uygulanan gruba göre daha iyiydi. Sonuç olarak, KEQ10 ve ALA uygulamasının BFA'ya bağlı oksidatif stresi ve buna bağlı olarak testis disfonksiyonunu ve azalmış epididimal sperma kalitesi gibi komplikasyonları önemli ölçüde önlediği belirlendi. Ancak BFA'nın üreme sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini önlemede FUL'nin etkinliğini değerlendirmek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu görüldü.

Environmental toxic substances cause deterioration of testicular functions especially by disrupting the prooxidant/antioxidant balance of the testis. Bisphenol A (BPA) is among the leading toxic environmental pollutants worldwide due to its widespread use. The major cause of BPA-induced reproductive toxicity is directly related to oxidative stress. The present study was conducted to evaluate whether Coenzyme Q10 (CEQ10), hydrated C60 fullerene (C60HyFn) and alpha lipoic acid (ALA) which are known to be powerful antioxidants, eliminate adverse effects on reproduction induced by BPA in male rats. Sixty prepubertal Sprague Dawley male rats were divided into eight groups: (1) control group (n=7), (2) BPA-treated group (n=8), (3) CEQ10-treated group (n=7), (4) FUL-treated group (n=7), (5) ALA-treated group (n=7), (6) BPA + CEQ10-treated group (n=8), (7) BPA + FUL-treated group (n=8) and (8) BPA + ALA-treated group (n=8). They were orally administered at adjusted doses by mixing them in olive oil and/or water once a day for 7 weeks. The administration of BPA resulted in significant elevation in serum and testicular malondialdehyde (MDA) level and significant reduction in the level of antioxidant enzymes. In addition to this in BPA-treated group, reproductive organ weights, epididymal spermatozoon concentration and motility were significantly lesser than those of control group. Additionally, it was observed that marked histopathological changes including degeneration and reduction in germinal cells in the testes of BPA treated group. The levels of lipid peroxidation (LPO) were significantly decreased in BPA groups treated with antioxidants compared to alone BPA-treated group. However, improvement in epididymal spermatozoon characteristics and testicular tissue was better in CEQ10 + BPA- and ALA + BPA- treated groups than in FUL + BPA-treated group. In conclusion, it was determined that administration of CEQ10 and ALA significantly prevented BPA-induced oxidative stress and associated complications such as testicular dysfunction and the decreased epididymal spermatozoon quality. However, further studies are needed in order to evaluate the effectiveness of FUL in preventing the adverse effects of BPA on the reproductive system.
The effects of coenzyme Q10, fullerene C60 and ?-Lipoic Acid on reproductive system, epidydimal sperm quality and antioxidant status of pubertal male rats exposed to bisphenol a
Keywords: Veteriner Hekimliği