ULUSLARARASI HUKUK VE TEKNİK STANDARTLARINA UYUMLU ADLİ BİLİŞİM SÜREÇLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ - PEKDEMİR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, adli bilişim süreçlerinin uluslararası hukuk ve teknik standartlarla uyumlu bir şekilde geliştirilmesinin önemini ve yöntemlerini incelemektedir. Teknolojinin hızla gelişmesi ve dijital verilerin adli olayların aydınlatılmasında artan önemi, adli bilişim disiplinine duyulan ihtiyacı artırmıştır fakat bu süreçlerin güvenilirliği ve geçerliliği için uluslararası normlara ve teknik standartlara uyum büyük önem taşımaktadır. Çalışma, mevcut adli bilişim süreçlerinde karşılaşılan hukuki ve teknik uyumsuzlukları analiz etmekte ve bu uyumsuzlukların giderilmesine yönelik çözüm önerileri sunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli ülkelerdeki yasal düzenlemeler ve adli bilişim standartları karşılaştırılarak, uyumlu bir süreç geliştirilmesi için gereken adımlar ortaya konmaktadır. Bu bağlamda hem hukuki düzenlemeler hem de teknik standartlar incelenmiş ve adli bilişim uzmanlarının bu gereksinimleri karşılayabilmesi için yol haritası önerilmiştir. Bu tez çalışması, adli bilişim alanında daha güvenilir, şeffaf ve uluslararası kabul gören süreçlerin oluşturulmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.

This study examines the importance and methods of developing digital forensic processes in accordance with international law and technical standards. The rapid development of technology and the increasing importance of digital data in the elucidation of forensic events have increased the need for digital forensic discipline, but compliance with international norms and technical standards is of great importance for the reliability and validity of these processes. The study analyzes the legal and technical incompatibilities encountered in current digital forensic processes and offers solutions to eliminate these incompatibilities. At the same time, the legal regulations and digital forensic standards in various countries are compared and the necessary steps for developing a compatible process are presented. In this context, both legal regulations and technical standards are examined and a roadmap is proposed for digital forensic experts to meet these requirements. This study aims to contribute to the creation of more reliable, transparent and internationally accepted processes in the field of digital forensic.
Development of forensic computer processes compliant with international legal and technical standards
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol