KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE TÜRKİYE'DE DİNİ HAYATIN DÖNÜŞÜMÜ VE DİNDARLIĞIN YENİ BAZI GÖRÜNÜMLERİ ÜZERİNE SOSYOLOJİK BİR ARAŞTIRMA - ÖZTÜRK, MUSA (Fırat Üniveristesi, 2010)
"Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de Dini Hayatın Dönüşümü ve Dindarlığın Yeni Bazı Görünümleri Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma" adlı çalışma nitel araştırma yöntemi kullanılarak Elazığ il merkezinde yapılan uygulamalı bir alan araştırmadır. Bu çalışmada kurumsal anlamda küreselleşmenin siyasi, ekonomik, kültürel boyutlarının yanında din ile olan bağlantısı kurulmaya çalışılmıştır. Küreselleşme ve din etkileşimi başlığı altında ise, küreselleşme ile din arasında kurulan ilişkiden hareketle dindarların dini, siyasi, ekonomik, kültürel, vb. alanlarda sergilemiş oldukları davranışlar anlaşılmaya, analiz edilemeye çalışılmıştır.Söz konusu çalışmada dindarlar küreselleşmenin toplumsal sonuçları bağlamında din algısı, dinde otorite ve dini örneklik sorunu, dünyevileşme, dini cemaate bakış, tüketim kültürü, kredi kartı kullanımı, katılım bankalarına bakış, faiz ve kar payı algısı, siyasi katılım, AB'ye bakış, AK Partiye bakış vb. açıları sosyolojik açıdan analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dindarların dini, siyasi, kültürel, ekonomik alanlardaki zihniyet algılarının nasıl bir değişim geçirdiği ortaya konulmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, din, küreselleşme ve din etkileşimi, dini çeşitlilik, dünyevileşme, dinin araçsallaştırılması, metalaşma, dini çoğulculuk, dinin geri dönüşü, yeni muhafazakârlık.

The study called ?A sociological Research on Transformation of Religious Life in Turkey Process Globalization and Some New Appearances of Religiosity? is a field research done in the city center of Elazığ and done by using qualitative research method. In this study, links of globalization at institutional meaning with political, economic and cultural dimensions besides religion have been tried to set. Under the title of Globalization and religion interaction, from the action set between globalization and religion religiosity actions than have been acted on religious, political, economic, cultural, etc. Have been tried to be understood and analized.On the mentioned study religiosity religion perception, othority in religion and problem of religious model, secularization, looking at religious community, culture of consuming, using credit cards, looking at participation banks, perception of interest and share of profit, political participation, looking at EU, looking at AK Party etc. have been tried to be analized at sociological dimention. At this contex, how religiosities mental perceptions have changed on religious, political, cultural, economic fields have been tried to reveal.Key Words: Globalization, religion, globalization and religion, religious variety, secularization, religion?s being instrumentalized, commodization, religious pluralism, return of religion, new conservatism.
A sociological research on transformation of religious life in Turkey process globalization and some new appearances of religiosity
Keywords: Sosyoloji; Din