Zorlanmış konveksiyonunun bazı kömürlerin yanmasına etkisi - Duranay, Neslihan; Pehlivan, Dursun (My University, 2002)
Bu çalışmada deneysel bir sabit yatak yakma sisteminde havanın konveksiyon hızının kömürün uçucu madde ve karbonu yanmasına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan deneylerde Zonguldak Taşkömürü, Cizre ve Tunçbilek Linyitlerinin tutuşma ve yanma sürelerine yatak başlangıç sıcaklığı, kömür cinsi, tane büyüklüğü ve hava hızının etkisi incelenmiştir. Kömür karbonunun yanması için çifte direnç teorisinden hesaplanan karbon yanma süreleri deneysel olarak ölçülenler ile karşılaştırılmış ve böylece kömürün sabit yataktaki yanmasında etkin mekanizmanın ortaya konulmasına çalışılmıştır. Havanın konveksiyon hızının kömürlerin tutuşması ve uçucu madde yanması periyodunda etkili, ancak karbon yanması periyodunda etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Kömürün yanma mekanizmasına hem difüzyon hem de kimyasal kinetiğin etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Enerji ve Yakıtlar; Çevre Bilimleri; Mühendislik; Kimya