Ortaöğretim kurumlarında güvenlik - Turhan, Muhammed; Turan, Mehmet (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı; öğretmen, öğrenci, yönetici ve velilerin görüşlerine göre ortaöğretim kurumlarının güvenlik düzeyini belirlemek ve bu konudaki problemleri ve önerileri ortaya koymaktır. Bu kapsamda; Elazığ, Mardin ve Yozgat il merkezlerindeki ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticileri ve öğretmenler ile bu okullarda öğrenim gören öğrenci ve velilerinden oluşan 963 katılımcıdan anket vasıtasıyla veri toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analiziyle; okul kantinlerinde bulunan gıdaların tam olarak güvenilir olmadığı, okuldaki güvenlik görevlilerinin güvenliği sağlamada yetersiz olduğu, okulların herhangi bir afet olasılığına karşı yeterli düzeyde hazırlıklı olmadığı, okullardaki bazı fiziksel ögelerin tehlike oluşturduğu ve alkol, sigara gibi maddelerin okul çevresinde yoğun olarak satıldığı ve bu maddelerin satışına ilişkin yaş sınırına uyulmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlara dayalı olarak; okul kantinlerine yönelik denetimlerin sıklaştırılması, okullardaki güvenlik görevlilerinin sayısının artırılması ve bunlarla polis teşkilatı arasındaki koordinasyonun sağlanması, öğrencilerin herhangi bir afet olasılığına karşı bilinçlendirilmesi, okul binalarının ve çevresindeki unsurların gözden geçirilmesi ve okul çevresindeki madde satıcılarına yönelik denetimlerin sıklaştırılması önerilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları