YAĞIŞ VE YERALTI SUYU SEVİYE RASATLARINDAN FAYDALANARAK ELAZIĞ ULUOVA'NIN YERALTI SUYU BİLANÇOSUNUN HAZIRLANMASI - YÜCEL, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2000)
Yüksek Lisans Tezi YAĞIŞ VE YERALTISUYU SEVİYE RASATLARINDAN FAYDALANARAK ELAZIĞ- ULUOVANIN YERALTISUYU BİLANÇOSUNUN HAZIRLANMASI Ahmet YÜCEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2000 Bu çalışmada Elazığ- Uluova'nın yağış ve yeraltısuyu seviye rasatlarından faydalanarak yeraltısuyu bilançosu hesaplanmıştır. Bu çalışmada limnigraf monte edilmiş kuyuların uzun yıllar aylık yeraltısuyu seviye ölçüm değerleri ile aylık yağış değerleri kullanılarak ovanın beslenimi bulunmuştur. Sonra çekim miktarının tayini için abak hazırlanmış ve yeraltısuyu seviye rasatlarının abağa yerleştirilmesi ile yeraltısuyu bilançosu hesaplanmıştır. Ovanın bilançosu hesaplandıktan sonra beslenim ve boşalım arasındaki fark gözönüne alınarak yıllık dinamik rezervuar değişimi bulunmuştur. Yapılan hesaplamalar sonucu akiferin dinamik rezervi ortalama olarak 6.63 hm3/yıl azaldığı ortaya çıkmıştır. Yani aynı çekim şartlar devam ettiği müddetçe uzun bir süre ova için bir tehlike görülmemektedir.
The Preparation of ground water balance sheet of Elazığ, Uluova plain using precipitation and ground water level observations
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering