SUÇ HARİTASI VE İLİŞKİSEL SUÇ ANALİZİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - DEMİR, RAMAZAN (Fırat Üniveristesi, 2016)
Günümüzde suç teşkil eden olaylar giderek artmaktadır. Çevremizde şahit olduğumuz, çoğu zaman farkında bile olmadığımız bu istenmeyen olaylara, emniyet birimlerinin anında müdahalesi zor olabilmektedir. Emniyet birimleri olay yerine geldiklerinde olay ya bitmiş ya da suçu işleyen kişi suçun işlendiği bölgeden uzaklaşmıştır. Suçlunun tespitindeki en önemli etkenlerden birisi muhakkaktır ki başta şahitler ve geriye bırakılan delil niteliğindeki materyallerdir. Uygun görgü tanığı ifadeleri, etkin deliller neticesinde zanlıya ulaşmak daha kolay olacaktır. Bu tez çalışmasında öncelikle mevcut suçlar ve bu suçları işleyen kişilere ait bazı genel ve özel bilgiler toplanmıştır. Daha sonra gerekli formlar ve uzman sistem tasarlanmıştır. Verileri kaydetmek için veri tabanı yönetim sistemi kullanılmıştır. Yazılım Delphi XE IDE ortamında geliştirilmiştir. Ayrıca harita işlemleri için Google Maps API JavaScript V3 arabirimini kullanan TMS WebGMaps bileşen paketi kullanılmıştır. Verileri kaydetmek için SQL Server 2014 veri tabanı yönetim sistemi programı kullanılmıştır. Geliştirilen yazılım amacı yeni bir suç işlendiğinde veya henüz suçu işleyen kişinin tespit edilemediği durumlarda, suç noktasını merkez alacak şekilde çizilecek bir çember alanına dâhil edilen suçlar ile mevcut suçu belli ölçütlere göre kıyaslamak, ilişki kurmaktır. İlişki seviyesi istenilen oranda kabul edilirse, zaman kaybetmeden suçu işleme ihtimali yüksek olan kişiye müdahale kolay olacaktır.

Criminal events are increasing nowadays. Sometimes it may be difficult for security staff to interfere immediately to events which we don't realize. Generally, the case is over or the criminal ran away until the security staff arrive to place where criminal activity took part. The most important factors to identify the criminal are witnesses, cues and evidences in crime scene. It would be easier to reach the suspects through right witnesses and effective evidences. In this study, some general and special data collected based on existing crimes and criminals. Then, expert system and required forms were designed. The software is developed on Delphi XE IDE environment. Also TMS WebGMaps package is used for mapping which interface based on Google Maps API JavaScript V3. SQL Server 2014 database management system is used for registering the data. The goal of developed software is to create a circle area around case place where a new crime take part in or the criminal is not identified yet. The software compares registered former criminal profiles with this new crime in determined circle. If the comparison result is over the desired level security staff would immediately contact with highly potential criminal.
Crime map and relational crime analysis an application
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol