Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi üzerine tarihsel bir inceleme - Özen, Rahşan (My University, 2019)
Bu çalışma, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisini bilim dünyasına tanıtmak ve veteriner hekimliği süreli yayınlar tarihçesine katkı yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın materyalini, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı Arşivinde bulunan, Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergileri oluşturmuştur. Dergide, 1974-1982 yılları arasında yayımlanan tüm bilimsel çalışmalar anabilim dallarına ve yayın dillerine göre sınıflandırılmıştır. Dergide, 109 araştırma makalesi, 29 derleme ve iki çeviri olmak üzere toplam 140 bilimsel çalışma saptanmıştır. Bu çalışmaların bilim alanlarına göre dağılımı incelendiğinde; Dölerme ve Sun’i Tohumlama ve Genetik alanlarında hiç çalışma olmadığı, en fazla sayıda çalışmanın ise Zootekni alanından olduğu görülmüştür. Ayrıca Dergide, bilimsel çalışmalar dışında, bazı sayılarda “Akademik Haberler” başlığı altında, akademik yükseltmeler, görevlendirmeler, kongre katılımları, açılış, mezuniyet töreni, kitap tanıtımı, tez özetleri vb. duyurulara da ulaşılmış; yurtdışında basılan dergilerin Türkçeye çevrilen özetleri yer almıştır.Sonuç olarak; Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisinin, başta Doğu Anadolu Bölgesinin ve Türkiye’nin hayvancılık sorunlarına yönelik yürütülmüş bilimsel çalışmaların bir kısmına ev sahipliği yaptığı; yayın hayatı süresince akademik çalışmalar dışında eğitsel ve mesleki bir takım yazılara da yer vermek suretiyle arşiv niteliği taşıyan bir kaynak olduğu ileri sürülebilir.
Keywords: Tarih; Veterinerlik