ELAZIĞ BÖLGESİNDE KOYUN VE KEÇİ SÜTLERİNDEN LİSTERİA TÜRLERİNİN İZOLASYONU - ERTAŞ, HASAN BASRİ (Fırat Üniveristesi, 1997)
Bu çalışmada Listeria türlerinin varlığı yönünden incelemek amacıyla Nisan ve Eylül 1 995 tarihleri arasında Elazığ ili merkez ve çevre köylerinde 1 4 koyun ve 1 2 keçi sürüsündeki sağlıklı ve atık yapmış hayvanlardan ayrı ayrı çiğ süt örnekleri toplandı. Toplam 300 süt numunesi alındı. Bunlardan 100 tanesi sağlıklı koyunlardan, 50 tanesi atık yapmış koyunlardan ve 150 tanesi sağlıklı keçilerden alındı. Listeria izolasyonu amacıyla International Dairy Federation (IDF) tarafından önerilen metot kullanıldı. Bu metoda göre süt numuneleri Modified Listeria Enrichment Broth'da 30 °C'de 24 ve 48 saat inkube edildi. 24 ve 48 saatlik zenginleştirme sonrası LSA'a sürme ekimler yapıldı. İncelenen tüm süt örneklerinden %1.66 oranında (5/300) Listeria spp. izole edildi. Bunların 4'ü (%4) sağlıklı koyun sütünden, l'i (%0.66) sağlıklı keçi sütünden izole edildi. Koyun izolatlarının 3 tanesi L welshimeri, bir tanesi L dentrificans, keçi izolatı ise L. welshimeri olarak identifıye edildi. Atık yapmış koyun sütlerinden hiç izolasyon yapılamadı. Tüm izolatlar 48 saat zenginleştirme yapılan örneklerden elde edildi. 24 saatlik zenginleştirmede izolasyon yapılamadı. Bu çalışmada hiç patojen Listeria spp. izole edilemedi. Sonuç olarak çiğ sütlerden L. monocytogenes izole edilememiş olması, diğer çalışmalarda süt ürünlerinden (ör. peynir) izole edilen bu bakterinin sütlerin kendisinden değil, daha çok çevresel kontaminasyonlardan kaynaklanabileceğini göstermiştir. Ayrıca çalışmanın bulguları listerik abortuslann bu bölgede ciddi bir hayvancılık sorunu olmadığı kanısını güçlendirmektedir.

In this study, raw milk samples were collected from healthy and aborted individuals on 14 sheep and 12 goat flocks in Elazığ province and its central villages between April and September 1995, to investigate the presence of Listeria species. The total number of samples collected was 300. Of these, 100 were collected from healthy sheep and 50 from aborted sheep. The remaining 150 samples were from healthy goats. The method described by International Dairy Federation (IDF) was used for the isolation of Listeria spp. According to this procedure, milk samples in modified Listeria selective enrichment broths were incubated at 30 °C for 24 and 48 h and streaked on LSA at 24 and 48 h. The overall proportion of Listeria spp. isolated from raw milk samples was 1.66% (5/300). Four of these (4%) were obtained from healthy sheep and only one (0.66%) was from a healthy goat. Three of the sheep isolates were identified as L. welshimeri and one was L. dentrificans. The Listeria spp. isolated from the goat was determined to be L. welshimeri. No isolation was made from the milk samples of aborted sheep. All isolates were obtained from enriched 48 h samples. No isolation was made at 24 h. No pathogen Listeria spp. were isolated from raw milk samples in this study. In conclusion, the absence of L. monocytogenes in raw milk samples suggests that the isolation of this species in milk products (e.g. cheese) in other studies might have been a consequence of environmental contamination rather than infected milk. The findings of this study also suggest that listeric abortion is not a serious problem in animal population of this region.
Isolation of listeria species from sheep and goat milk in Elazığ vicinity
Keywords: Mikrobiyoloji; Microbiology