FARKLI EGZERSİZ UYGULAMALARININ İRİSİN, ISI ŞOK PROTEİN 70 VE BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - AKBULUT, TANER (Fırat Üniveristesi, 2019)
Araştırmada sekiz hafta boyunca düzenli olarak uygulanan farklı egzersiz programlarının vücut kompozisyonu, irisin, ısı şok protein 70 ve bazı biyokimyasal parametreler üzerinde ki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya düzenli olarak spor yapmayan, aynı yaş grubunda yer alan 120 erkek üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar, kontrol (K), direnç egzersiz grubu (DE), yüksek yoğunluklu interval (İE) ve aerobik egzersiz grubu (AE) olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu herhangi bir egzersiz yapmazken, diğer gruplara önceden belirlenmiş olan egzersiz programları 8 hafta boyunca, haftada 3 gün uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan egzersiz programları başlamadan önce ve tamamlandıktan sonra dinlenik durumda kan örnekleri alınmış ve vücut kompozisyon (Yağsız vücut ağırlığı (YVA), Vücut kütle indeksi (VKİ), Total vücut sıvısı (TVS) ve Vücut yağ yüzdesi (VYY) analizleri yapılmıştır. Alınan kan örneklerinde, kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, trigliserit, kreatin kinaz (CK), laktat dehidrogenaz (LDH), İrisin ve Isı şok protein 70 (HSP70) sevileri analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin analizde SPSS paket program kullanılmıştır. Dağılımın normalliği test edildikten sonra, grup içi farklılaşmayı belirlemek için Paired Samples t testi, gruplar arası farklılığı belirlemek için de One Way Anova testi kullanılmış olup, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Analiz sonucunda; Aerobik egzersiz grubunun ön-son test değerleri arasında vücut ağırlığı, YVA, LDH, kolesterol, HDL, Trigliserit ve HSP 70 seviyelerinde, Yüksek yoğunluklu interval grubunun VYY, YVA, VKİ, CK, LDH, Kolesterol, HDL, Trigliserit, İrisin ve HSP70 seviyelerinde, Direnç egzersiz grubunun ise VYY, YVA, TVS, CK, LDH, Kolesterol, LDL, Trigliserit ve İrisin sevilerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılaşmaların olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise VYY, YVA, LDL, Trigliserit, CK, LDH, İrisin ve HSP70 değerleri arasında anlamlı farklılıkların olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Elde edilen sonuçlara göre; Egzersizin Vücut kompozisyonu ve lipit profilindeki anormaliteleri düzeltebileceği, HSP 70 seviyelerindeki değişikliklerin kas hasarına bağlı olarak değişiklik gösterebileceği, İrisinin egzersize bağlı olarak yükselmesinin yağ metabolizmasını aktive ederek yağsız kütle açısından egzersizin olumlu sonuçlarını destekler nitelikte olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, İrisin, HSP70, Biyokimya, Kas hasarı

Investigation of the Effect of Different Exercise Applications on Irisin, Heat Shock Protein 70 and Some Biochemical Parameters The aim of the study was to determine the effects of different and regularly applied exercise programs on body composition, irisin, heat shock protein 70 and some biochemical parameters. 120 male university students voluntarily participated in the study, who were in the same age group. Participants were divided into 4 equal groups as control (C), resistance exercise group (RE), high intensity interval (HIT) and aerobic exercise group (AE). While the control group did not perform any exercise, the pre-determined exercise programs were applied to the other groups for 8 weeks and 3 days in a week. Blood samples were taken from all participants before the exercise program was started and after the exercise program was ended and body composition (fat-free body weight (FFBW), body mass index (BMI), total body fluid (TBF) and body fat percentage (BFP) analyzes were performed. Cholesterol, HDL and LDL cholesterol, triglyceride, creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH), Irisin and Heat shock protein 70 (HSP70) levels were analyzed in blood samples. SPSS package program was used in the analysis of the obtained data. After testing the normality of the distribution, Paired Samples t test was used to determine intra-group differentiation and One Way Anova test was used to determine the difference between the groups. The level of significance was accepted as p<0,05. As a result of the analysis; it is determined that there are significant differences in Pre-post test values of the aerobic exercise group's body weight, FFBW, LDH, cholesterol, HDL, Triglyceride and HSP 70 levels, high intensity interval group's BFP, FFBW, BMI, CK, LDH, Cholesterol, HDL, Triglyceride, Irisin and HSP70 levels and resistance exercise group's BFP, FFBW, TBF, CK, LDH, Cholesterol, LDL, Triglyceride and Irisin levels (p<0,05). There were significant differences between the groups in terms of BFP, FFBW, LDL, Triglyceride, CK, LDH, Irisin and HSP70 values (p<0,05). According to the obtained results it can be said that; Exercise can correct abnormalities in body composition and lipid profile, changes in HSP70 levels may vary depending on muscle damage, the increase of irisin due to exercise, activates fat metabolism and supports the positive results of exercise in terms of lean mass. Keywords: Exercise, İrisin, HSP70, Biyochemistry, Muscle damage
Investigation of the effect of different exercise applications on irisin, heat shock protein 70 and some biochemical parameters
Keywords: Spor