Eskiarapgir-Şıhlar (Malatya-Elazığ) köyleri çevresindeki volkanitlerin petrografik ve jeokimyasal özellikleri - Kürüm, Sevcan; Akgül, Bünyamin; Erdem, Emin (My University, 1999)
Malatya ve Elazığ illeri arasında sınırlı bir alanda yüzeyleyen Malatya volkanitleri; tüf, bazaltik lav akıntıları ve bunlarla ilişkili gölsel çörtlü kireçtaşı şeklinde bir istife sahiptir. Alt Miyosen yaşlı Alibonca Formasyonu'nün üst seviyelerinde Malatya volkanitlerine ait tüflerin görülmesi, volkanizmanın Erken Miyosen sonlarında başladığı ve Geç Miyosen-Pliyosen'e kadar devam ettiğini işaret etmektedir. Yapılan jeokimyasal çalışmalarda, tamamen bazaltik bileşimde olduğu belirlenen lav akıntılarının toleyitik karakterdeki kıtasal bir volkanizma ürünü olduğu belirlenmiştir. Bu volkanik faaliyetin, Erken Miyosen öncesi dönemde bölgenin jeotektonik gelişimini kontrol eden sıkışma tektoniğine bağlı olarak üst manto peridotitinin bölümsel ergimesi ile oluşan ana pikritik magmanın alt kabuk-üst manto sınırında alt sil kompleksi içerisinde birikmesi ve alçak basınç fraksiyonel kristalleşmesi ile ayrımlaşması sonucu oluştuğu düşünülmektedir.
Keywords: Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji