SU VE DİĞER FAKTÖRLERİN KÖPRÜ AYAKLARI ETRAFINDAKİ BOZULMALARA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - Yücel, Ahmet; Namlı, Remzi (Fırat University, 2007)
Köprü ayakları sürekli olarak su ve diğer faktörlerin olumsuz etkileriyle karşı karşıyadır. Köprü ayakları ci-varında meydana gelen en önemli sorunlar, oyulma ve dolmadır. Köprü ayakları etrafındaki bozulmalar, akarsu rejimi, yatak malzemesi ve ayak tipiyle yakından ilgilidir. Bu nedenle köprülerin yapılacağı akarsular-da inceleme yapılmalı ve gerekli tüm veriler elde edilmelidir. Bu veriler deneysel çalışmalarda kullanılarak en uygun köprü ayak tipi belirlenebilir. Bu çalışmada köprü ayağı etrafındaki oluşan bozulmalara karşı alınacak önlemler, hız ve basınç alanındaki değişmeler araştırılmıştır.