Isı Yalıtımında Kullanılan Eps, Xps Ve Taş Yünü İzolasyon Malzemelerinin Deneysel Olarak Karşılaştırılması - Dikici, Aydın; Kocagül, Murat (My University, 2019)
İnsan nüfusu tüm dünyada giderek çoğalmakta ve enerji tüketimi de hızla artmaktadır. Türkiye de tüketilen enerjinin%31’inin konutlarda kullanıldığı düşünüldüğünde, binalarda enerji tasarrufunu artıracak çalışmaların yapılmasının önemiortaya çıkmaktadır. Bu amaçla bu çalışmada; Elazığ ilinde kullanılan farklı türden yalıtım malzemelerinin (EPS, XPS, TaşYünü) ısı transferine etkisi ve kullanılabilirlikleri incelenmiştir. Elazığ Fırat Üniversitesi içerisinde 4 türdeş deney odasıyapılmış olup içerisi eşit şekilde soğutulmuştur. Deney odasından biri yalıtımsız olarak diğer üç oda Elâzığ ilinde yaygınolarak kullanılan yalıtım malzemeleriyle kaplanmıştır. Yalıtımsız ve yalıtımlı deney odalarından iç ortam, dış ortam, içyüzey, dış yüzey ve yalıtımlı profillerde yalıtım ile duvar arasında ölçüm alınmıştır ve ayrıca güneş ışınım şiddeti, nemmiktarı ve rüzgâr hızı ölçülmüştür ve bu ölçümler sonucunda Elazığ ili için en ideal yalıtım malzemesi belirlenmiştir.Deneyler sonucunda, yalıtımlı şartlarda iç ortam sıcaklıklarının taşyünü malzemesi kullanıldığında 9-12 ?, XPS yalıtımmalzemesi kullanıldığında 13-15 ? ve EPS yalıtım malzemesi kullanıldığında ise 15-17 ? arasında değiştiği görülmüştür.Yalıtımsız deney odası için ise iç ortam sıcaklıkları 26-29 ? arasında olduğu görülmüştür.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; İnşaat Mühendisliği