İKLİM POLİTİKALARI VE SU POLİTİKALARI ÜZERİNE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARIN BİBLİYOMETRİK ANALİZİ: DERGİPARK ÜZERİNDEN UYGULAMA - Coşkun, Sefa; Beyhan, Yunus (Fırat University, 2025)
Bu çalışma, Türkiye’de çevre politikaları alanındaki akademik üretimin yönelimlerini ortaya koymak amacıyla DergiPark veri tabanında yayımlanan iklim politikaları ve su politikaları temalı yayınların bibliyometrik analizini gerçekleştirmektedir. Bibliyometrik analiz, belirli bir alandaki bilimsel üretimin nicel olarak değerlendirilmesine olanak tanıdığı için literatürdeki eğilimleri, araştırmacılar arasındaki iş birliklerini ve kavramsal yoğunlaşma alanlarını belirlemek açısından önemli bir araçtır. Bu doğrultuda çalışma, 25 Haziran 2025 tarihi itibarıyla “iklim politikaları”, “su politikaları”, “climate policy” ve “water policy” anahtar kelimeleriyle indekslenen toplam 834 yayını kapsamaktadır. Veriler yayın türleri, yıllara göre dağılım, anahtar kelime ilişkileri, atıf düzeyleri ve kurum-yazar üretkenliği gibi değişkenler üzerinden sistematik biçimde analiz edilmiştir. Bulgular, özellikle 2015 sonrası dönemde çevreye ilişkin bilimsel ilginin belirgin bir artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. Paris İklim Anlaşması’nın ardından iklim politikaları temalı yayınlarda anlamlı bir yoğunlaşma yaşanmış; su politikalarıyla ilgili çalışmalar ise artan kuraklık, su güvenliği tartışmaları ve sınır aşan su meselelerinin etkisiyle hızla çeşitlenmiştir. Ortak kelime analizleri, “iklim değişikliği”, “su yönetimi”, “sürdürülebilirlik” ve “enerji” gibi kavramların literatürde merkezî yer tuttuğunu göstermektedir. Ayrıca yazarlar arasında sınırlı fakat giderek gelişen iş birliği ağlarının olduğu belirlenmiştir. Çalışma, bibliyometrik yöntemlerle Türkiye’de çevre politikası literatürünün mevcut durumunu bütüncül biçimde ortaya koymakta; gelecekte VOSviewer veya Biblioshiny gibi yazılımlarla atıf ve iş birliği ağlarının görselleştirileceği araştırmalar için kavramsal ve yöntemsel bir temel sunmaktadır.

This study conducts a bibliometric analysis of scholarly publications on climate policies and water policies indexed in the DergiPark database, with the aim of identifying research trends in Turkey’s environmental policy literature. Bibliometric analysis provides an essential methodological framework for quantitatively evaluating academic production, revealing patterns of collaboration among authors, conceptual clusters, and thematic developments within a given field. Accordingly, this study includes a total of 834 publications indexed with the keywords “iklim politikaları”, “su politikaları”, “climate policy”, and “water policy” as of 25 June 2025. The dataset was systematically analyzed based on publication types, annual distribution, keyword co-occurrence, citation levels, and author–institution productivity. The findings indicate a significant increase in environmental research, particularly after 2015. Following the Paris Agreement, publications related to climate policies expanded considerably, while studies focusing on water policies diversified in response to rising concerns about drought, water security, and transboundary water management. Co-word analysis reveals that concepts such as “climate change,” “water management,” “sustainability,” and “energy” occupy central positions in the literature. The study also identifies emerging but still limited co-authorship networks within the field, pointing toward a developing structure of academic collaboration in Turkey. Overall, this research provides a comprehensive overview of the current state of environmental policy studies in Turkey through bibliometric methods. It also offers a conceptual and methodological foundation for future research involving the visualization of citation networks and collaboration structures using tools such as VOSviewer or Biblioshiny.
Bibliometric Analysis of Research on Climate and Water Policies: A Case Study Using DergiPark
Keywords: Environmental Politics; Siyaset Biliminde Çevre Politikası; International Security; Uluslararası Güvenlik