Oymaağaç (Elazığ) çevresinde magmatik kayaçlar içindeki hidrotermal alterasyon zonlarında element dağılımı - Altunbey, Mehmet; Bölücek, Cemal (My University, 2004)
İnceleme alanındaki bazaltik-andezitik kayaçlar; granitik kayaçlar ve dasitik dayk - stoklarla kesilmektedir. Bu sokulum sırasında, hidrotermal çözeltiler kayaçlarda çeşitli alterasyonların oluşmasına, kısmen de sülfid minerallerinin ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Alterasyon zonlarında silisleşme ve karbonatlaşma yoğundur. Ayrıca epidotlaşma, serizitleşme, kloritleşme ve killeşme türü alterasyonlar da gözlenmektedir. Bu yayında, alterasyon sonlarında ana, iz ve nadir toprak elementlerinin (REE) dağılımı incelenmiştir. Sonuçlar alterasyon esnasında kayaçlardaki bazı elementlerin hareketli olduğunu göstermektedir. Gelen sıvıların düşük REE içeriğine sahip oldukları, silisik alterasyonda bütün REE' lerinin eşit oranda kuvvetlice tüketildikleri, bazı örneklerde Ce ve Eu' un seçimli olarak çözüldüğü ve hafif nadir toprak elementlerinin (LREE) göreceli olarak tüketildiği, ağır nadir toprak elementlerinin (HREE) ise oldukça hareketsiz oldukları saptanmıştır. Bazaltik-andezitik kayaçlar, negatif Nb, Zr, Y ve Ti anomalisi göstermekte olup, dalma ile ilişkili magmayı işaret etmektedir. REE'nin gösterdiği gidiş de volkanik yay bazaltlarına benzemektedir.
Keywords: Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji