C-reaktif proteine göre hastalıklar - Akarsu, Saadet; Aydin, Mustafa; Yılmaz, Erdal; Kurt, Abdullah; Poyrazoğlu, Hatice Gamze; Kurt, Çıtak A. Neşe (My University, 2005)
Amaç: C-reaktif protein (CRP) hastalıkların hızlı tanı ve prognozunu belirlemede kullanılmaktadır. Kliniğimizde tanısı kesin olarak konulmuş hastalarımızdaki CRP değerlerini tespit etmek istedik.Yöntem: Çalışma prospektif olarak 12 aylık sürede ve toplam 534 hastada yapıldı.Bulgular: Infeksiyöz nedenli 261 (% 48.9) ve infeksiyöz olmayan nedenli 273 (% 51.1) vaka vardı. Infeksiyöz nedenlilerde CRP değeri 29.1 (bakteriyel 39.3, viral 6.4) mg/L ve infeksiyöz olmayan nedenlilerde 3.7 mg/L olarak saptandı. Infeksiyöz nedenliler ile infeksiyöz olmayan nedenliler arasında istatistiksel fark vardı (p<0.05). Infeksiyöz nedenlilerden bakteriyel ve viral etkenler arasında da istatistiksel fark saptandı (p<0.05).Sonuç: CRP tanıyı desteklemek, seri ölçümlerle hastalığın seyrini ve tedaviye cevabı belirlemek için kullanılabilir.
Keywords: Çocuk; İleriye dönük çalışma; C-reaktif protein; Tanı teknik ve işlemleri; Enfeksiyon