İLKÖĞRETİM 6. VE 7. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERS KİTAPLARINDAKİ ETKİNLİKLERİN YARATICI DÜŞÜNCEYE ETKİSİNİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÇOLAK, İLAYDA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmanın genel amacı, 2005–2006 öğretim yılında uygulamaya konulan İlköğretim II. Kademe Sosyal Bilgiler Programı'nda yaratıcılığın nasıl ele alındığını ortaya koymaktır. Aynı zamanda, programın incelenmesi ve bu programa ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı ders kitaplarının analiz edilerek yaratıcılığa verilen önemi Sosyal Bilgiler dersi öğretmen görüşleri ile ortaya çıkarmaktır. Bu araştırma nicel boyutlu olup tarama modelindedir ve elde edilen veriler içerik analizi yöntemi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yeni Sosyal Bilgiler Programı (SBP) ve ders kitapları yaratıcı düşüncenin gelişmesine katkı sağlayacak niteliktedir. Ancak bu program, yaratıcılığı derinlemesine bildiği varsayılan bir öğretmen düşünülerek hazırlandığı için programda yaratıcı düşünme becerisinin öğrencilere nasıl kazandırılacağı hakkında yeterince bilgi ve etkinliklere yer verilmemiştir.

The general aim of this research is to examine how the issue of creativity in the new secondary school social studies curriculum that was applied in 2005-2006 academic years has been dealt with via the analysis of the social studies curriculum, to reveal the importance of the creativity with the analysis of the social studies textbooks published by the Ministry of Education with the recommendations by the counselor. Survey analysis was used to analyze and interpret the study data through quantitative research methodology According to the results, the new secondary school social studies curriculum and the social studies textbooks have the quality that will be of great help To the improvement of the creative thinking in general. On the other hand, since the social studies curriculum has been developed according to a teacher who is presumed to know the creativit issue deeply, the curriculum lacks of specific information and activities about how to teach creativity effectively to the students.
The evaluation of teacher's opinion about the creativity in the first level elementary school soci?al studies currciculum
Keywords: Eğitim ve Öğretim