ASENKRON MOTORUN ELEKTRİKSEL PARAMETRELERİNİN OTOMATİK OLARAK ÖLÇÜMÜ VE İNVERTERDE HATA TANISI - CİVELEK, İLHAMİ (Fırat Üniveristesi, 1998)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ASENKRON MOTORUN ELEKTRİKSEL PARAMETRELERİNİN OTOMATİK OLARAK ÖLÇÜMÜ VE İNVERTERDE HATA TANISI İlhami CİVELEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 1998 Asenkron motorlar alan yönlendirmeli ve skalar olarak iki şekilde kontrol edilirler. Alan yönlendirmeli kontrol yöntemleri, asenkron motorun doğru akım motorları gibi ko lay kontrol edilmelerine imkan sağladığından, skalar kont rol yöntemlerine göre daha da avantajlıdırlar. Alan yönlendirmeli asenkron motorun kontrol performansı büyük ölçüde, yönlendirilen akının doğru olarak hesaplanmasına bağlıdır. Akının doğru hesaplanması, büyük ölçüde, stator di renci, stator kaçak indüktansı ve rotor zaman sabitinin doğru bilinmesine bağlıdır. Bu çalışmada, kontrol performansının artırılması ama cıyla, asenkron motorun elektriksel parametrelerinin ölçümü ele alınmaktadır. Parametre ölçümü, için benzetim program ları, Matlab'da yapılmıştır. 3 Hp, 50 Hp ve 2250 Hp'lik mo torların, stator direnci, stator kaçak indüktansı, rotor zaman sabiti, statora indirgenmiş rotor direnci, mıknatıs-II lanma indüktansı ve kaçak faktörü ölçülerek, değişik para metre ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması yapılmıştır. Asenkron motor invertere bağlı iken yapılan ölçümler de, makinanın duran eksen sistemi kullanılmış, her bir öl çüm için stator a-fazı akım ve gerilimlerinin değişimi in celenerek, motor duruyorken yapılabilecek ölçmeler üzerinde durulmuştur. Motor parametrelerinin, sıcaklık ve frekansla deği şimleri anlatılarak, çalışan makinada parametre hatalarının düzeltilmesi için bir yöntem anlatılmıştır. Ayrıca, inverterde meydana gelebilecek arızalar incelenerek, hata düzeltilmesi anlatılmıştır.

m SUMMARY Master Thesis AUTOMATIC MEASUREMENT OF ELEKTRICAL PARAMETERS OF INDUCTI ON MOTOR AND INVERTER ERROR DIAGNOSTICS. İlhami CİVELEK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of elektrical and Elektronics Enginering 1998 Induction motors are controlled in two ways, a scalar and vector control. Vector control methods provide easy control of the induction motor as DC motors and that's why, this method is better than scalar control. The control performance of field-oriented induction motor quietly depends on correct calculation of oriented flux. The correct calculation of flux depends on correct determination of stator resistance, stator leakage inductance and rotor time constant. This thesis presents measurement of electrical parameters of induction motor for control performance improvement. The simulation programs for measurement of parameters are carried out by Matlab. Stator resistance, stator leakage inductance, rotor time constant, reducted rotor resistance to stator, magnetising inductans and leakage factor of 3 Hp, 50 Hp end 2250 Hp motors were measured and the results were compared to different parameter measurement methods.IV Measurements for an inverter supplied induction motor are performed in stationary reference frame and change of a-phase current and voltage for each measurement and measurements that can be carried out for a stationary rotor are acamined. The effect of temparature and frequency variation on motor parameters is presented and a method for correction of parameter errors for a working motor. In addition, failures likely to occur e at inverter are examined and error correction is presented.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering