GÜNÜMÜZ MEDYASINDA KÖROĞLU İMGESİ - Özsoy, Selami (Fırat University, 2012)
Köroğlu, Hazar Denizi’nden Balkanlara kadar geniş bir coğrafyada farklı varyantları bulunan bir destanın kahramanıdır. Yazılı anlatımlarda kullanılan bir sembol olan Köroğlu’nun medyada da zaman zaman kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada, 1 Ocak 2000 ve 1 Haziran 2009 tarihleri arasında Türkiye genelinde ve yerel ölçekte yayınlanan günlük gazetelerdeki haberlerin sunumunda ve köşe yazarlarının yazılarında “Köroğlu” imgesinin kullanımı araştırılmıştır. Taranan gazete bulgularına göre köşe yazarları Köroğlu’nu daha çok “kahramanlık” sembolü olarak kullanmıştır. Gazetelere göre, Köroğlu, çoğunlukla haksızlığa karşı çıkan, ezilenin yanında olan bir karakterdir. Köroğlu’na atfedilen koçaklamada geçen “Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu” dizesi ile yazılarda olumsuz değişim betimlenmiştir. Köroğlu tiplemesinin zenginden alıp fakire veren Robin Hood karakteri ile iç içe geçtiği görülmüştür. Köroğlu imgesinin, medyada Bolu ile yakın ilişki içinde olduğu görülmektedir. Spor medyasında Boluspor için kullanılan “Köroğlu’nun torunları” sıfatı da bunu pekiştirmektedir. Anahtar Kelimeler: Medya, Gazete, Köroğlu.