Düşük Dalga Yüksekliklerinde Maksimum Enerji Yakalamak için Yenilikçi Bir Dalga Enerji Dönüştürücü Tasarımı - Karaköse, Perihan; Koca, Ahmet (Batman Üniversitesi, 2022)
Elektrisksel enerji elde etmek için genellikle Dalga Enerji Dönüştürücü sistemler kullanılır. Değişken deniz koşullarında maksimum güç yakalamak gerekmektedir. Güç dönüşüm sistemlerinin kontrolünde ise süreklilik önemlidir. Fakat yakın kıyıda dalga enerjisi düşük kuvvet ve yüksek hıza sahiptir. Bu nedenle bu çalışmada bu koşullar için uygun yeni bir dalga enerji dönüştürücünün performansı incelenmiştir. Bu sistemin performansı laboratuvar koşullarında test edilmiştir. Bu tasarımın amacı düşük yükseklikteki dalgalardan maksimum güç yakalamaktır. Sonuçlarda dalga yüksekliği arttıkça tüm periyotlar için verimin düşmesine neden olmuştur. Maksimum verim 2 cm dalga yüksekliğinde elde edilmiştir. Bu dalga yüksekliğinde verim, 5 s’lik periyotta en yüksek değere (%20.3) ulaşmıştır. Bu durumda, bu prototipin düşük dalga yüksekliği , yüksek dalga periyodu için uygun olduğu söylenebilir.

Wave energy converter system (WEC) is generally used by obtaining of electrical energy. Maximise power capture is needed a range of sea-states. Continuity is improved to control of power take off. But wave energy have o lower force and a higher speed in onhore. Therfore, this paper is investigated the novel rotor type wave energy converter performance in this wave suitable conditional. The performance of this system is tested in laboratory condiotions.This aim of design is maximum power absorption from low wave height of waves. Results show that the higher wave height has caused the efficiency to decrease in all periods. The highest efficiency is obtained at a minimum wave height of 2 cm. At this wave height, the efficiency has reached its highest value when the period is 5 s (20.3%). In this case, it makes this prototype suitable for seas with low wave height and high wave period.
A Novel Rotor Type Wave Energy Converter Design for Maximum Energy Captured in Low Wave Heights
Keywords: Mechanical Engineering; Makine Mühendisliği