HASTANEDE YATAN HASTALARDAN ENFEKSİYON ETKENİ OLARAK SOYUTLANAN CANDİDA SUŞLARININ TİPLENDİRİLMESİ VE ANTİFUNGAL İLAÇLARA KARŞI DUYARLILIKLARININ E-TEST YÖNTEMİ İLE ARAŞTIRILMASI - KARADABAN, KÜRŞAT (Fırat Üniveristesi, 2011)
İnvaziv Candida enfeksiyonlarının öneminin artışında; epidemiyolojik faktörler, risk faktörleri, mortalite, yeni etkenler, tanı zorluğu, tedavi maliyetleri ve antifungal ajanlara direnç gelişimi gibi pek çok faktörün katkısı vardır.Bu çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Nisan 2009 ile Nisan 2011 tarihleri arasında kandidemi ve/veya invaziv Candida enfeksiyonu tanısı ile takip edilen tüm hastalar klinik farkı gözetmeksizin değerlendirmeye alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, invaziv Candida enfeksiyonu oluşumuna zemin hazırlayan risk faktörleri, takip edildikleri klinikler, invaziv Candida enfeksiyonu ataklarının sistemlere göre dağılımı açısından değerlendirildi. İzole edilen Candida suşları germ tüp testi ve APİ ID 32 C identifikasyon sistemi ile tiplendirildi ve antifungal duyarlılıkları E-test yöntemi ile çalışıldı.İnvaziv Candida enfeksiyonu tanısı alan 111 hastanın 49'u (%44,1) yoğun bakım ünitesinde, 62'si (%55,9) ise diğer kliniklerde takip edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 54,8±20,8 olup 64'ü (%57,7) erkek, 47'si (%42,3) kadın olarak saptanmıştır. İnvaziv Candida enfeksiyonu gelişiminde en sık görülen risk faktörleri sırası ile geniş spektrumlu antibiyotik kullanımı (%92,8), santral venöz kateter (%57,7) ve idrar kateteri varlığı (%55) olarak saptanmıştır. 111 invaziv Candida enfeksiyonu olgusunda en sık izole edilen Candida türü Candida albicans olup (%45,9), bunu Candida parapsilosis (%19,8), Candida tropicalis (%9,9) ve Candida glabrata (7,2) izlemiştir. %17,2 olguda ise diğer Candida türleri izole edilmiştir. Antifungal duyarlılık testlerinde itrakonazol direnci Candida albicans için %5,8, albicans dışı türler için %28,3, flukonazol direnci Candida albicans için %5,8, albicans dışı türler için %20 ve amfoterisin B direnci Candida albicans için %1,9, albicans dışı türler için %1,6 olarak saptanmıştır. Candida albicans'da vorikonazol direnci saptanmazken, albicans dışı türler için vorikonazol direnci %10 olarak saptanmıştır. En yüksek direnç itrakonazole karşı saptanırken bunu ikinci sırada flukonazol takip etmiştir. Çalışmamızda, vorikonazol ve amfoterisin B'ye karşı düşük oranlarda direnç saptanırken, kaspofungine karşı direnç saptanmamıştır.Anahtar kelimeler: İnvaziv Candida enfeksiyonları, Candida türleri, antifungal duyarlılık.

Many factors such as epidemiologic factors, risk factors, mortality, new agents, the difficulty of diagnosis, treatment costs, and development of resistance to antifungal agents contribute to increased importance of invasive Candida infections.Between April 2009 and April 2011, all patients who were followed up for diagnosis of candidemia and/or invasive Candida infections at Medical School Hospital of Firat University were included in this study, regardless of department. Patients were evaluated in respect to age, gender, risk factors predisposing to the formation of invasive Candida infections, related clinics which followed up patients, distributions of invasive Candida infection attacks according to the systems. Isolated Candida strains were idendified by germ tube test and API ID 32 C identification system and their antifungal susceptibility were tested with E-test method.Fortynine (44,1%) of 111 patients with invasive Candida infections were followed up at intensive care ünit and the remaining 62 (55,9 %) patients were followed up at the other departments. The mean age was 54,8±20,8 years, 64 (57,7%) patients were male and 47 (42,3%) patients were female. The most common risk factors for invasive Candida infections were identified as use of broad-spectrum antibiotics (92,8%), presence of central venous catheter (57,7%), and presence of urinary catheter at patients (55%). The most commonly isolated Candida species among 111 patients with Candida infections was Candida albicans (45,9%) followed by Candida parapsilosis (19,8%), Candida tropicalis (9,9%) and Candida glabrata (7,2%). Other Candida species were isolated from 17,2% of cases. Itraconazole resistance for Candida albicans and for non-albicans species at antifungal susceptibility tests was 5,8% and 28,3%, respectively, and fluconazole resistance for Candida albicans and for non-albicans species was 5,8% and 20%, respectively, amphotericin B resistance for Candida albicans and non-albicans species was 1,9% and 1,6%, respectively. There was no voriconazole resistance in Candida albicans, while this resistance was found as 10% for non-albicans species. The higest resistance was found against itraconazole followed by fluconazole. In our study, the resistance against voriconazole and amphotericin B were found at very low rates, while there was no resistance against caspofungin.Key words: Invasive Candida infections, Candida species, antifungal susceptibility
Typing of candida species isolated from patients in hospital as an infectious agent and evaluation of their susceptibility to antifungal drugs with e-test method
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji