TEĞETSEL TORNALAMA-FREZELEME YÖNTEMİNDE İŞLEME PARAMETRELERİNİN TEORİK VE DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÖZAY, ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 2009)
Genellikle endüstrinin birçok alanında, tornalama işlemine tabi tutulan silindirik iş parçaları, yüzey kalitesinin arttırılması ve ölçü tamlığına getirilmesi için taşlama işlemlerine tabi tutulmaktadır. Dolayısı ile üretim yavaşlamakta ve maliyet artmaktadır. Bu olumsuzlukları gidermek amacı ile son zamanlarda tornalama-frezeleme yöntemi üzerinde yapılan çalışmalar hız kazanmıştır. Literatürde kullanılan tornalama-frezeleme yöntemlerinden farklı olarak; bu çalışmada, adı teğetsel tornalama-frezeleme olarak belirlenen yeni bir imalat yöntemi geliştirildi.Teğetsel tornalama-frezeleme yönteminin tornalama ve frezeleme yöntemlerinin bir kombinasyonu olmasından dolayı kesme parametreleri de artmaktadır. Tam faktöryel deney tasarım yöntemi ile teğetsel tornalama-frezeleme yönteminin kesme parametrelerinin incelenmesi hem çok zaman gerektireceğinden, hem de deneysel çalışmalardaki maliyeti arttıracağından deneysel tasarım yöntemi olarak Taguchi deneysel tasarım yöntemi kullanıldı.Deneysel çalışmalar endüstrinin birçok alanında kullanılan ve üç farklı talaş şekli veren Ç1040 çelik, AISI 304 paslanmaz çelik ve pirinç (Ms 58 ) malzemeler seçilerek yürütüldü. Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda işlenen parçaların yüzey pürüzlülükleri ölçüldü. Elde edilen yüzey pürüzlülüğü değerlerine bağlı olarak yüzey pürüzlülüğü için bir matematiksel model oluşturuldu. Sonuçlar varyans ve artık analiz yöntemleri ile analiz edildi. Kesmenin geometrik modellemesi belirlenerek kesme gücü bulundu.Sonuç olarak; yeni bir imalat yöntemi olan teğetsel tornalama-frezeleme yönteminin taşlama kalitesinde bir yüzey verdiği tespit edildi.

Cylindirical parts machined by turning are ground to obtain required surface quality and dimensional precision in many fields of industry. These processes increase the cost and slow down the production speed. The studies doing on turn-milling process have accelerated to eliminate the negativeness of these processes recently. A new production method, namely: tangential turn-milling method was developped in this study.Since the new method is a combination of turning and milling processes, tangential turn-milling process has more cutting parameters. Taguchi method was implemented as the experimental design method since the investigation of cutting parameters of tangential turn-milling method requires both longer time and higher cost.Three different materials C1040 steel, AISI 304 stainless steel and brass (MS58), giveing different chip form, were used in experiments. The surface roughness of these materials was measured after machining. A mathematical model developed for surface roughness depending on the experimental surface roughness. The results were analyzed by variance and residual analysis methods. The cutting force was calculated by the geometrical model of cutting.As a result; it was concluded that tangential turn-milling method provided a surface having grinding quality.
Theorical and experimental investigation of the cutting parameters in tangential turn-milling
Keywords: Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği