Effect of Injection of Vitamin E and Selenium Administered Immediately Before the Ovsynch Synchronization on Conception Rate, Antioxidant Activity and Progesterone Levels in Dairy Cows - Yıldız, Atilla; Balıkcı, Engin; Gürdoğan, Fuat (My University, 2015)
Bu çalışmanın amacı, ovsynch senkronizasyonundan hemen önce tek doz derialtı uygulanan vitamin E ve selenyumun, laktasyondaki sütçü ineklerin gebe kalma oranları, antioksidan aktiviteleri ve plazma progesteron düzeyleri üzerine etkisini araştırmaktı. Yirmi dört sağlıklı inek rastgele deney (grup E, n=14) ve kontrol (grup C, n=10) grubuna ayrıldı ve ovsynch protokolüyle senkronize edildi. Grup Ede ineklere ovsynch senkronizasyonundan hemen önce tek doz 8 mL Esegal (60 mg/mL vitamin E and 1 mg/mL sodium selenite) derialtı yolla verildi. Grup Cdeki ineklere uygulama yapılmadı. Her iki gruptaki ineklerden tohumlamadan hemen önce ve 14 gün sonra kan örnekleri alındı. Gebelik teşhisi tohumlamadan 60 gün sonra yapıldı. Gruplar arasında gebe kalma oranlarında önemli farklılık bulunmadı. Tohumlamadan sonraki 14. günde grup Ede ortalama glutathione peroxidase (GSH-Px) ve superoxide dismutase (SOD) düzeylerinin grup Cdekine göre ve uygulama öncesi kendi düzeylerinden daha yüksek olduğu (P<0.05) tespit edildi. Progesteron düzeyleri tohumlamadan sonraki 14. günde grup C ile karşılaştırıldığında grup Ede arttığı belirlendi. Sonuç olarak, ovsynchten hemen önce tek doz derialtı uygulanan vitamin E ve selenyumun gebe kalma oranı üzerinde etkili olmadığı görüldü. Bununla birlikte, uygulamanın eritrosit GSH-Px ve SOD aktiviteleri ve plazma progesteron düzeyleri üzerine olumlu bir etkisi tespit edildi.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Analitik; Kimya; Tıbbi; Fizyoloji; Veterinerlik