SOSYAL BİLGİLER EĞİTİMİNDE TARİH KONULARI İLE İLGİLİ YAPILMIŞ TEZLERİN İNCELENMESİ - Çakmak, Zafer; Akgün, İsmail Hakan; Salur, Murat (My University, 2022)
Bu ara?tırmanın amacı Sosyal Bilgiler eğitiminde tarih konuları ile ilgili yapılan tezleri yöntemsel ve tematik açıdan incelemektir. Ara?tırma kapsamına alınan tezlere YÖK tez tarama merkezinin veri tabanından ula?ılmı?tır. Bu çerçevede, 2021 yılının ilk yarısına kadar olan Sosyal Bilgiler eğitiminde tarih konuları ile ilgili yapılan tezler incelenmi?tir. Sosyal Bilgiler eğitiminde tarih konuları ile ilgili yapılan tezlerde “Sosyal Bilgiler”, “Tarihsel empati”, “Tarihi ?ahsiyetler”, “Sözlü tarih”, “Tarihi mekanlar” “Tarihi konular”, “Yerel tarih” ve “Tarihsel kavramlar” anahtar kelimeleri ile arama yapılmı?tır. Bunun sonucunda; 108 yüksek lisans tezi ve 13 doktora tezi olmak üzere toplam 121 adet teze ula?ılmı?tır. Bu tezler; lisansüstü eğitim kademesi, yayımlandığı yıl, ara?tırmacının cinsiyeti, tezlerin yapıldığı üniversite, ara?tırmanın yöntemi ve deseni, örneklem grubu ve büyüklüğü, veri toplama aracı, tezlerdeki konular ve yapılan analizler vs. açısından incelenmi?tir. Yapılan inceleme neticesinde; Sosyal Bilgiler eğitiminde tarih konuları ile ilgili yapılan tezler içerisinde en fazla tarih konuları, yerel tarih ve sözlü tarih konularına ağırlık verildiği görülmü?tür. Bunun yanı sıra, tezlerde genel olarak nitel yöntemin kullanıldığı ve tarama modelin tercih edildiği, en çok görü?me formunun veri toplama aracı olarak kullanıldığı, kullanılan analizler içerisinde nitel analizlerin ba?ı çektiği, örneklem grubu olarak en fazla ortaokul öğrencileri ve öğretmenlerin tercih edildiği ve daha çok küçük örneklem grupları kullanıldığı tespit edilmi?tir.
Keywords: Tarih; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Beşeri Bilimler