Dijital Tükenmişlik Ölçeği Geliştirme Çalışması - Erten, Pınar; Ozdemir, Oguzhan (My University, 2020)
Dijital tükenmişlik, çok fazla dijital kaynaklarla zaman geçirme sonucu oluşur. Zamanla stres, yorgunluk, etrafa karşı duyarsızlaşma, ilgi azalması, bedensel ve zihinsel sorunlar yaşanmaya başlanacak ve yaşama yansımaları olacaktır. Bu çalışma ile bireylerin dijital tükenmişlik seviyelerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirilmiştir. Çalışma grubu olarak dijital yerliler ve göçmenler seçilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için ise Cronbach alpha güvenirlik katsayısı kullanılmıştır. 24 madde ve “dijital yıpranma”, “dijital yoksunluk” ve “duygusal tükenme” üç alt faktörden oluşanbir ölçek elde edilmiştir. Madde içerikleri ve yapı geçerliliği açısından ölçeğin geçerli olduğu görülmüştür. Cronbach Alpha katsayısı 0.946 bulunmuş. Dijital tükenmişlik ölçeğinin alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.Bu çalışma, bireylerin dijital tükenmişlik düzeylerini belirlemede bir referans olabilir. Dijital tükenmişlik seviyelerinin belirlenmesi ile bireyler kendi durumlarının farkına varabilir ve buna göre çözüm yolları bulabilirler.
Keywords: Psikoloji; Davranış Bilimleri