Kuzularda selenifer Astragalus (Geven) türleri üzerine araştırmalar II.Toksik etkiler - Şahin, Kazım; Güler, Talat; Şahin, Nurhan; Çerçı, I. Halil; Sarı, Mustafa; Öztürk, Gülçin (My University, 1998)
Bu çalışmada, koyun rasyonlarına kaba yem olarak, kuru of yerine katılan Astragalus gummifer ve Astragalus kurdicusun toksik etkilerini ortaya koymak amacıyla, hayvanların genel durumları, klinik semptomlar, serum biyokimyasal kan parametre değerleri ile lüstopatolojik değişimler araştırılmıştır. Kullanılan kaba yemlerden Kuru ot Kontrol, Astragalus gummifer Deneme I ve Astragalus kurdicus Deneme II gruplarını oluşturmuştur. Araştırma sonunda, yem tüketiminde azalma, canlı ağırlık kaybı, durgunluk, yapağıda dökülme, tırnaklarda Çatlaklıklar, göz yaşı akıntısı ve salivasyon gözlenmiştir. Denemenin birinci, ikinci ve üçüncü aylarında alınan kan örneklerinde ise , serum SGOT, SGPT, alkali fosfataz, laktat dehidrogenaz kreatin kinaz enzimlerinin aktivitesi ve üre düzeyleri kontrol grubuna göre deneme gruplarında önemli derecede yükselmiştir (P<0.05). Yine kontrol grubuna göre Astragaluslu gruplarda, araştırmanın birinci ayında, serum total protein ve albumin düzeyleri bir farklılık göstermezken, ikinci ve üçüncü aylarında düşmüştür (PO.05). Glikoz düzeyi ise üçüncü ayda deneme gruplarında düşmüştür(p<0.05). Deneme gruplarının histopatolojik muayenelerinde karaciğerde hiperemi, hemoraji, nekroz, fıbröz kapsül, portal bölgede fibrozis, hepatositlerde dejenerasyon ve megalositozis, safra kanallarında hiperplazi, dalakta hemosiderosis, kapsula ve trabekülada hemoraji, akciğerlerde ödem ve hyperemi, böbrek tubulus epitellerinde dejenerasyon, kalp kasında hiperemi, lenf düğümlerinde hiperemi ve ödem, beyinde hiperemi ile fokal gitter hücre infiltrasyonu gözlenmiştir.
Keywords: Histopatoloji; klinik görünüm; hayvan yemleme; kuzu; kuru ot; toksisite; biyokimyasal parametreler; karma yemler; Astragalus