BİR DİZEL MOTORUNUN PERFORMANS VE EMİSYONLARI ÜZERİNE KATKI MADDELERİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİ - TEMİZER, İLKER (Fırat Üniveristesi, 2010)
İçten yanmalı motorlarda yakıt olarak kullanılan petrol ürünlerinin sınırlı olması, yakıt özelliklerini geliştirme ve yeni alternatif yakıt arayışları, yakıt tüketimi ve egzoz emisyonları azaltma düşüncesi bu çalışmanın temelini oluşturmuştur. Yapılan bu çalışmada metanol-dizel yakıtı, organometal MnO2?dizel yakıtları kullanılarak dizel yakıtın özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca metanol yakıtının motor yağı ve segman üzerindeki etkisi deneysel olarak incelenmiştir.200 bar enjektör püskürtme basıncında, 4 silindirli direk enjeksiyonlu dizel motorunda 1 litre yakıt içerisine %5, %10 ve %15 oranlarında metanol ilave edilmiştir. Faz ayrışımını önlemek için dodekanol ilave edilmiştir. Ayrıca Mn metalinin organometalik bileşikleri sentezlenerek çözeltileri hazırlanmıştır. Motorinin donma noktasını en fazla düşüren katkı maddesinin miktarı ve performans etkileri belirlenmeye çalışılmıştır.Deney sonuçlarına göre; karışım içerisinde metanol oranının artması ile özgül yakıt tüketim değerlerinde ve NOx emisyonlarında artma, CO emisyonlarında azalma sağlanırken, organometal MnO2 ile setan sayısında artış, donma noktası, viskozite ve parlama noktası değerlerinde düşüş sağlanmıştır.

This study is based on the assumption that there is a shortage of petroleum fuels used in internal combustion engines. After all researches for new and renewable alternative fuels, improve of properties fuel and attempts to reduce fuel consumption and exhaust emission constitute a basis fort this study. In this study ;metanol-diesel fuel, organometal MnO2 fuels has been investigated experimentally. Besides , this is study examined effect on engine oil and piston ring of metanol fuels.At pressure value of the test engine is 200 bar, four cylinder, direct injection diesel engine using metanol-diesel fuel mixture has been addition rate %5, %10 ve %15 metanol. Dodekanol has been addition to tank prevent phase separation . Further the organo-metallic compounds of metal Mn are syntlesized to prepore their solutions. The additive which achieves the greatest fall in feezing point of the fuel, its optimum rate of dosage and performance effects were tested to determine their effects.According to the results; it has been found that there is an efficiency incrase in the specific fuels consumption and NOx and, a decrease in the CO, setan number incrase with organo-metal MnO2, viscosity, freezing point and flaming temperature.
The effects of additives on performance and emissions of a diesel engine
Keywords: Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği