O.G. ŞEBEKE ARIZASI KORUMALARINDA PLC İLE UZAKTAN KUMANDA VE KONTROL - ÇITAK, NAZLI (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi O.G. ŞEBEKE ARIZASI KORUMALARINDA PLC İLE UZAKTAN KUMANDA VE KONTROL Nazlı ÇITAK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 91 Güç sistemi korumalarında kullanılan otomasyon sistemlerinde; merkezi işlem ünitesi (PLC-PC), uygulama sisteminden gelen sinyal bilgilerini analiz eder ve proses ölçüm değerlerini kontrol birimleri ile operatör panellerine ulaştırır. İnsan-makine ara birimi (HMI) ekranlarında proses verileri kullanılarak oluşturulan SCADA programı yardımıyla, operatörün sistem çalışmasını izleyebilmesi sağlanır. Bu sayede sistemde oluşan her hangi bir arıza durumunda, tanımlanmış alarmlar aracılığıyla merkezdeki operatör uyarılır. Ayrıca bu yöntem, bilgilerin uzaktan kumanda yöntemleri aracılığıyla merkezdeki kumanda devresinde değerlendirilerek, arıza yerinin uzaktan tespitini mümkün hale getirir. Bu çalışmada, orta gerilim şebekelerinde oluşacak faz-toprak, faz-faz, iki faz-toprak ve üç faz arızalarına karşı koruma için kullanılan koruma röleleri yerine, PLC ve SCADA'lı bir uzaktan kumanda ve kontrol sistemi kurulmuştur. Bu sistem, PROFIBUS iletişim teknolojisini kullanarak, yazılımı gerçekleştirilen PLC programı yardımıyla herhangi bir arıza durumunda kesiciyi kumanda etmektedir. Sistem, koruma sürecinde; gecikme, tekrar kapama ve ani çalışma özelliklerini dikkate almaktadır. Anahtar Kelimeler : PLC, Uzaktan Kumanda, Orta Gerilim Şebeke Korumaları.
In the protection of my network faults remote command and control with PLC
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği