BORULARDAKİ BASINÇLI SU İLE PİEZOELEKTRİK MALZEME KULLANILARAK ENERJİ ÜRETİMİ - VURAL, HAKAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüzde enerji ihtiyacının artması ile fosil yakıtların sınırlı ve maliyetli olması, alternatif enerji kaynaklarına yönelimi hızlandırmıştır. Sistemlerde enerji ihtiyacının kısmen ya da tamamen karşılanması, alternatif enerji kaynaklarının önemini daha da artırmaktadır. Doğada serbest halde, farklı formlarda bulunan düzensiz enerjilerin belirli bir forma getirilerek kullanılabilmesi mümkündür. Piezoelektrik malzemeler düzensiz formda bulunan titreşimlerin gerilime dönüşünü sağlayabilmektedir. Bu çalışmada, piezoelektrik malzemeler hakkında bilgi verilmiştir ve PZT malzemeler basınçlı su borularına yerleştirilerek deneyler yapılmıştır. Deneylerde borularda oluşturulan basınç farklarından yararlanılarak gerilim elde edilmiştir. Üç farklı piezoelektrik malzeme kullanılmıştır. Bu malzemeler farklı basınç değerlerine tabi tutulmuş ve bunun sonucunda üretilen gerilimler gözlemlenmiştir. Deneylerden elde edilen sonuçlar grafikler halinde sunulmuştur.

The increase in energy demand and the limited and costly nature of fossil fuels have accelerated the orientation to alternative energy sources. Meeting the energy need partially or completely in the systems used increases the importance of alternative energy sources. In the free state in nature, it is possible to use irregular energies in different forms by bringing them to certain form. Piezoelectric materials are able to return vibration in irregular form to voltage. In this study, information about piezoelectric materials was given and experiments were performed by placing PZT materials in pressurized water pipes. In the experiments, voltage was obtained by using the pressure differences created in the pipes. Three different piezoelectric materials are used. The voltages produced by subjecting these materials to different pressure values have been observed. The results obtained in the experiments are presented in graphs.
Power generation using piezoelectric material with pressurized water in pipes
Keywords: Enerji