DİYARBAKIR İLİ İÇİN GÜNEŞ PANELLERİNİN OPTİMUM EĞİM AÇISININ BELİRLENMESİ - ÖZLÜK, SÜLEYMAN SEFA (Fırat Üniveristesi, 2023)
PV panellerin güneş ışığı ile enerji üretiminin keşfedilmesiyle insanlık elektrik enerjisi üretiminde bu alana yoğun ilgi göstermeye başladı. Güneş kaynağından gelen güneş ışıkları dünyanın atmosferine girerken çeşitli açılar ile yeryüzüne gelmektedir. Bu açılardan bazıları; azimut açısı, zenit açısı, geliş açısı, saat açısı..vb gibi yardımıyla eğim açısının hesabı yapılabilir. Bu çalışmada, 3 tane özdeş PV panel Diyarbakır ili için hesaplanan optimum eğim açısına ve buna yakın 2 farklı değerde montajı yapılarak, güneş enerjisinden maksimum verimlilikte faydalanmak için deneysel çalışma tamamlanmıştır. Güneşin deklinasyon açısı (?),saat açısı(?), zaman denklemi ve azimut açısı(?) yardımıyla gerekli hesaplamalar yapılır. Bu hesaplamalar sonucunda optimum eğim açısı ve bu açının 10 derece altında ve üstünde olmak üzere toplam 3 panelin akım ve gerilim değerleri ölçülür. 3 adet PV panelin farklı eğim açılarıyla ürettiği DC gerilim ve üzerinden beslenen çeşitli yüklerin beslendiği DC akım değerleri doğrultusunda güç hesabı yapılmıştır. Optimum eğim açısındaki panel ile aynı fiziksel şartlarda ve koşullarda fakat farklı eğim açısında bulunan PV panelin ürettiği gerilim akım değerleri karşılaştırılarak optimum açının doğruluğu ispatlanmıştır.

With the discovery of solar energy production of PV panels, humanity started to show great interest in this field in electricity generation. While entering the atmosphere of the earth, the sunlight emitted from the sun source comes to the earth at various angles. Here are some angular values of the sun; azimuth angle, zenith angle and tilt angle can be calculated. In this study, the experimental study was completed by calculating the optimum inclination angle of the PV panels for Diyarbakir city and making use of solar energy with maximum efficiency. Necessary calculations are made with the help of the sun's declination angle (?), hour angle (?), time equation and azimuth angle (?). As a result of these calculations, the optimum inclination angle and the current and voltage values of 3 panels, 10 degrees below and above this angle, are measured. The power calculation was made in line with the DC voltage produced by 3 PV panels with different inclination angles and the DC current values from which various loads are fed. The accuracy of the optimum angle is ensured by comparing the voltage current values produced by the panel with the optimum inclination angle and the PV panel in the same physical conditions and conditions but with different inclination angles.
Determination of the optimum tilt angle for photovoltaic panels in Diyarbakir city
Keywords: Enerji