Muazzez Tahsin'in romanlarında batılı yaşam tarzının sosyal yaşamdaki araçlarından biri olarak musikî - Çakmakcı, Selami (My University, 2013)
Müzik, toplumsal bir varlık olan insanın kendini ifade ettiği kültürel bir olgudur. Bu çalışmada Cumhuriyet dönemi popüler aşk romancılarından Muazzez Tahsinin romanlarında önemli bir tema olarak yer alan müzik, kültür sorunu bağlamında ele alındı. Onun romanlarındaki şahıs kadrosu Batılı hayat tarzını benimseyen insanlardan oluşmaktadır. Batılı hayat tarzını benimsedikleri için daha çok Batı müziğini severler. Bu nedenle müzik, Batılı yaşam tarzının sosyal yaşamı şekillendirmesiyle, müzik alanında da alafranga zevkler benimsenir, geleneksel Türk müziği yerine Batı müziği öne çıkar. Sosyal ve kültürel bir ihtiyaç olarak bireyin dünyasında önemli bir yer tutan müzik, romanlardaki romantik aşk ilişkisinin tarafları arasında bir iletişim aracı olmakla birlikte eğlence boyutuyla kültür ve zevk değişiminin de habercisidir. Muazzez Tahsinin romanlarında Batı müziğine karşı ilgi duyan başkişilerin tamamı piyano çalmaktadırlar. Köşk ve konakların vazgeçilmez dekoru olan piyano, alafranga müzik zevkinin en belirgin sembolüdür. Roman kahramanlarının küçük yaşlarda aldıkları özel piyano dersleri, kültür ve zihniyet değişiminin keskin çizgilerle yaşandığını göstermektedir. Bu kahramanların müzikle olan ilişkileri popüler romanlardaki yapının sonucu olarak abartılı bir şekilde dile getirilmektedir. Popüler roman bağlamında yaptığımız bu inceleme tematik ağırlıklı bir çalışmadır.
Keywords: Tarih; Kültürel Çalışmalar; Müzik; Edebiyat