Diz kıkırdak lezyonlarında mikrokırık tedavi yöntemi sonuçları ve sonuca etki eden faktörler - Bulut, Mehmet; Tosun, H. Bayram; Serbest, Sancar; Palancı, Yılmaz; Yılmaz, Erhan (My University, 2011)
Amaç: Bu çalışmanın amacı diz ekleminde kıkırdak lezyonlarının tedavisinde mikrokırık yöntemi ile tedavi edilen olguların sonuçlarını ve sonuçlara etki eden faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Femoral kondilde kıkırdak hasarı nedeniyle mikrokırık yöntemi ile tedavi edilen 26 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların 15 tanesi erkek, 11 tanesi bayan ve yaş ortalaması 37.2 yıl (dağılım 23-56 yıl) idi. Şikayetlerin başlangıcı ile ameliyat arasında geçen süre ortalama 9.7 ay (dağılım 3-35 ay) ve ortalama defekt alanı 1,6 cm2 (dağılım 0.7-2.4cm2) idi. Ortalama takip süresi 24.3 ay (dağılım 10-44 ay) idi. Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası subjektif hasta memnuniyeti ve Lysholm skalasına göre değerlendirildi. İstatistiksel analiz için Paired sample t-test ve Pearson-Spearman korelasyon testi kullanıldı. Bulgular: Ameliyat öncesi Lysholm skoru ortalama 56.9 (43-72) iken ameliyat sonrası Lysholm skoru ortalama 77.9 (62-100) olarak bulundu. Lysholm skoruna göre, 9 (34.6%) olguda mükemmel, 7 (27%) olguda iyi, 10 (38.4%) olguda orta sonuç elde edildi. Hastaların tümü diz fonksiyonlarından memnundular. Ameliyat sonrası 6. ayda çekilen MRG sonuçları subjektif hasta memnuniyeti ve Lysholm skorları ile doğru orantılı idi. Sonuç: İyi ve mükemmel sonuçlanan hastaların aktif, genç ve semptom sürelerinin daha kısa ve lezyon alanının daha küçük olduğu gözlemlendi. Kıkırdak lezyonlarının tedavisinde erken yapılan mikrokırık tedavi yönteminin, günlük aktivitelere geri dönüşü hızlandıran, maliyeti düşük, etkili ve başarılı bir tedavi seçeneği olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi