KIRÂATUN LUĞAVIYYETUN VE BELĞIYYETUN LI MEFÂHÎMI SIYAĞI'L-EMR VE'N-NEHYI - ALI, WRYA MAHMOOD ALI (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu araştırma, emir ve nehiy sigalarının dilsel ve belâğî okumaları ile bu sigaların kulanımından anlaşılan manaları içermektedir. Çalışmada, farklı manaların gizlenmiş olduğu beliğ siygaları içermeleri sebebiyle, ayet-i kerîme ve hadîs-i şeriflerde yer alan örnekler seçilmiş ve emir ve nehiy sigalarıyla kullanılan ifadelerin anlamlarının açıklanmasına odaklanılmıştır. Bununla birlikte Arap şiir ve Arap kelâmından da örnekler verilmiştir. Araştırmada, belâğî tahlil yoluyla metinlerin söylenme amacının ve ifadelerin hangi manalara muhtemel olduğunun bilinmesinin önemine de vurgu yapılmıştır. Çalışmada, metinlerdeki hâl karinesinin bilinmesinin önemi açıklanmıştır. Araştırmanın yapısı itibariyle bu çalışmada tümevarım yöntemi kullanılmıştır.

The present study includes a linguistic and eloquence reading of the prohibition and command moods and how they are understood. It concentrates on the meaning and the concepts of these moods according to the examples stated in the Holy Qur'an and the honest Hadiths as they include great meanings and wise in addition to different examples of poems and sayings. It has been focused on the manifestations of the intended meaning of texts through the linguistic analysis and the implicit remarks. It also explains the importance of contextual evidence in the texts. Thus, we selected to follow the inductive analytical approach.
Linguistic and reading with concepts of imperative and forbidding formats
Keywords: Din; Doğu Dilleri ve Edebiyatı