OSMANLI – İRAN SİYASİ İLİŞKİLERİNDE İRAN ŞEHZADESİ ABBAS MİRZA’NIN ROLÜ (1800–1833) - Uluerler, Sıtkı (Fırat University, 2012)
Abbas Mirza İran’da kurulmuş olan Kaçar hanedanının ikinci hükümdarı olan Feth Ali Şah’ın oğludur. Daha çocuk denecek yaşta saltanat varisi ilan edilmiştir. Kendisi aynı zamanda vali olarak görev yaptığı Tebriz’de aktif bir siyaset izleyerek İran’ın iç ve dış politikalarını oluşturmada etkili bir fonksiyon üstlenmiştir. Bu dönemde İran’ın Osmanlı’ya karşı yaklaşımını belirleyen en önemli şahsiyet Abbas Mirza’dır. Onun veliaht şehzadeliğinden ölümüne kadar geçen yaklaşık 33 yıllık süre, çekişen iki güç olarak Osmanlı ve İran arasındaki ilişkilerin anlaşılmasında çok önemli bir yere sahiptir. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, İran, Rusya, Abbas Mirza