STUDENTS' CLASSROOM MISBEHAVIOURS AND METHODS TEACHERS USE - AMEEN, SAMAN KURDO HAMAD (Fırat Üniveristesi, 2017)
Sınıf yönetimi alanındaki araştırmaların çok önemli ve gerekli olduğuna kuşku yoktur. Çünkü istenmeyen öğrenci davranışları yaygınlaşmaktadır ve bu eğitim süreci uygulamalarının önündeki en büyük engellerden biridir. Bu tür davranışlar sınıf ortamını bozmakta, öğretmenler ve öğrencilerin psikolojisi üzerinde olumsuz etki oluşturmaktadır. Öğretmenler, öğrencilerin istenmeyen davranışlarını değiştirmek, onları aşmak ve engellemek için çok dikkatli ve ustalıklı davranmalıdırlar. Bu araştırma, öğrencilerin sınıftaki istenmeyen davranışlarını belirlemeyi ve öğretmenlerin bu davranışlara karşı gösterdikleri tepkileri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma evrenini Irak'ta Süleymaniye Eyaletinde ilkokullarındaki öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada randomize küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Süleymaniye, Ranya ve Dokan'daki ilkokullarda ortalama yaklaşık 12-13 öğretmen bulunmaktadır. Bu nedenle 40 okul örnekleme alınmıştır. Yerel otoritelerin izinleri doğrultusunda anketler uygulandı. Bu okullarda görevli 500 öğretmene formlar dağıtıldı, ancak 364 form geri döndü. Bunlardan dört form hatalı doldurulduğu için iptal edildi. Böylece 360 anket formu işleme alındı. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kapucuoğlu-Tolunay (2008) tarafından geliştirilen veri toplama aracı kullanıldı. Verilerin analizinde SPSS istatistik programında f, %, aritmetik ortalama, standart sapma, Ki kare gibi istatistiki teknikler kullanıldı. Araştırma sonucuna göre öğrencilerin cinsiyeti istenmeyen davranışların gösterilmesinde önemli bir faktördür. Erkek öğrenciler, gösterilen istenmeyen davranışlarda cinsiyet açısından kızlardan daha baskındırlar. Araştırmada istenmeyen öğrenci davranışlarından ilk sırayı ödev yapmama (% 62,70), dersi dinlememe- kopya çekme-Dersle ilgili materyalleri getirmeme (% 59) en üst sıralarda yer alırken, eleştirilere düşmanca tepki vermek (% 44) ve Hırsızlık yapma (%40.30) en az gösterilen istenmeyen öğrenci davranışları olmuştur. Öğretmenlerin her davranışa farklı tepki verdikleri görülmüştür. Öğretmenlerin en fazla gösterdikleri tepki "Sözlü uyarı" (% 32) olmuştur. Öğretmenlerin gösterdikleri tepkiler cinsiyet açısından erkek öğretmenler, yaş ve kıdem açısından daha yaşlı ve kıdemli olanlar, sınıftaki öğrenci sayısı açısından daha küçük sınıflar, eğitim düzeyi açısından eğitim fakültesi olmayan öğretmenler lehinde anlamlı farklılık görülmektedir.

There is no doubt that researching in classroom management's this field is very important and necessary because misbehaviours of students have been widely spread and it's one of the biggest obstacles in front of progression and implement the process of education, conducting such a behavior may be caused to ruin the environment of class and has the effect on teachers and students psychology in a negative way. The teachers should conduct these behaviors very carefully and skillfully so as to overcome and block them in destroying students thought and thinking. The purpose of this study is to find out student misbehaviors in the classroom, study the strategies of the teachers to cope with them and suggest some ideas. The study's universe consists of teachers in primary schools in Sulimaniyah governorate in Iraq. Randomized cluster sampling method was used in this study. To entitle the instance of this research we chose the random method via some state schools and primary stages, in Sulaymaniyah city (Sulaymaniyah, Ranya, Qaladza, and Dukan) and to accomplish the result of the survey the social researchers have given permission to all of the authorized places. All of the schools that the opinion poll was done in it are 40 schools with the rate 2-13 teachers to every school and the researcher begun to distribute 500 forms to all of the teachers and the returned from were 364 forms, but four forms have been taken away as a result of filling in a mistake way, the forms which lasted 360 form. It was used the scale developed by Kapucuoğlu Tolunay (2008) in this study. Research-related statistics were conducted through the SPSS program. f, %, arithmetic mean, standard deviation and chi-square tests were used in the study. According to the research, the gender of the students has an effect on misbehaviour. Male students are more dominant than girls in terms of gender in shown misbehaviours The most observe unwanted student behaviors were: Not listen to lessons, cheating, not making homework and not bring materials but the least observed undesirable student behaviors were hostile to criticisms and stealing. Teachers reacted differently to each behavior. Teachers' most common reaction is "oral warning" According to the thesis result the teacher's gender, age, seniority, teacher's degree (certificate) and student's number of the class have the effect on the response of teachers.
Sınıf içinde istenmeyen öğrenci davranışları ve öğretmenin kullandığı yöntemler
Keywords: Eğitim ve Öğretim