AKILLI UZMANLAŞMA STRATEJİSİ FIRAT TEKNOKENT ÖRNEĞİ - AKIN, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi "Smart Specialization Strategy -S3" ile ilgili literatür tarandığı zaman özellikle bölgesel kalkınmayı temel alan, yenilik "inovasyon" ve araştırma geliştirme kaynaklı bir alanı temsil ettiği görülmektedir. Akıllı Uzmanlaşma Stratejisini araştırırken veya çalışırken birlikte öğrenilmesi ve değerlendirilmesi gereken Ulusal Yenilik Sistemleri, Küme oluşumları, İnovasyon sistemleri, İnovasyon ortamı, Bölgesel endüstri kümelenmeleri, Üçlü ve Dörtlü Sarmal modeli gibi yenilik ekonomisiyle alakalı kavramlar da birlikte değerlendirilecektir. Girişte, kısaca tez konusu olan "Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Fırat Teknokent Örneği" konusunun seçilme amacı, tezin hazırlanmasının önemi ve araştırma yöntemi hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Birinci bölümde, bir teknoloji geliştirme bölgesinin yerel olarak bölgenin ekonomik kalkınmasına sosyal olarak refah düzeyinin gelişimine olan etkisi ve önemi göz önüne alınarak Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi "S3" ile yakın ilgili olan; -AR-GE İnovasyon İlişkisi, - Bölgesel Kalkınma, - Endüstriyel Kümelenme, ilişkilerinin kavramsal çerçevesi anlatılacaktır. İkinci bölümde, özellikle 21.yüzyılın en önemli konsepti olan Üniversite – Sanayi - Devlet ilişkilerinin önce üçlü sarmal uygulaması "Triple Helix" kavramının uygulanması ve evrimini içeren çalışmaları, daha sonrada dünyada en iyi örnek olan Teknokent uygulamalarından üniversite - sanayi ilişkilerindeki değişimler ve yeni yaklaşımlar teknokent uygulamaları bağlamında anlatılacaktır. Üçüncü bölümde, Akıllı Uzmanlaşmanın uygulama araçları olan RIS3 rehberinin uygulamaları açıklanacaktır. Fırat Teknokent örneğinde Akıllı Uzmanlaşma Stratejisinin nasıl, neden, kimler tarafından başarıyla uygulandığını ve son yıllardaki başarı performans tabloları aracılığıyla yapılacak karşılaştırmalı analiz ile uzmanlaşma alanları belirlenecektir. Anahtar Kelimeler: Akıllı Uzmanlaşma, Fırat Teknokent

The literature on the Smart Specialization Strategy "S3" appears to represent an area of innovation-based innovation and research and development based on regional development, particularly when screened. Concepts related to the innovation economy such as National Innovation Systems, Cluster Formations, Innovation Systems, Innovation Environment, Regional Industry Clusters, Triple Helix, Quad Helix Model will be evaluated together when researching or working Smart Specialization Strategy. In the introductory , briefly, the topic of "Smart Specialization Strategy and Firat Technopolis Example" will be informed about the purpose of selection, the importance of preparing thesis and research method. In the first part, a technology development zone is closely related to the "S3", taking into account the impact and prospect of locally developing the social welfare to the economic development of the region; - Research Development R&D - Innovation Relation, - Regional Development, - Industrial Clustering, the conceptual framework of their relations will be explained. In the second chapter, especially triple helix application of university-industry-government relations, which is one of the most important concept of the 21st century, then changes in university - industry relations and new approaches from Technopolis applications which is the best example in the world, practices. In the third chapter, applications of the RIS3 guide (Guide to Research and Innovation Strategies for Smart Specialization), the implementation tools of Smart Specialization, will be explained. In the example of Firat Technopolis, how, why, and by whom the Smart Specialization Strategy has been applied successfully and comparative analysis and specialization areas to be determined by success performance tables in the last years will be determined. Key words : Smart Specialization, Firat Teknokent
Smart specialization strategy Firat technopolis example
Keywords: Bilim ve Teknoloji; İşletme